Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Tips för att odla mer miljövänligt

Naturskyddsföreningens Grön guide har sammanställt en rad tips för hur du kan odla mer miljövänligt, med eller utan egen trädgård.

Här är några av våra tips:

1. Skippa bekämpningsmedel. Det finns flera miljöschyssta metoder för att bli av med angriparna. Några exempel: Spola varmt vatten eller såpvatten på bladlössen, pudra algomin eller träaska över kålplantor för att bli av med jordloppor, sätt upp fiberväv mot flygande insekter, och använd motståndskraftiga potatissorter för att undvika potatisnematoder och potatisbladmögel.

2. Köp friska och livskraftiga plantor samt ekologiska frön. E-märkta plantor är framtagna för svenskt klimat. Använd växelbruk, dvs. plantera olika plantor på olika ställen år från år för att undvika växtsjukdomar.

3. Ge jorden naturlig näring. Starta en kompost och sprid myllan i ditt land så slipper du använda konstgödning som orsakar växthusgaser och påverkar klimatet negativt. Egen näring kan du göra genom att slå varmt vatten över en hink med nässlor och låta dem stå ett dygn och sedan sprida utspätt nässelvattnet över jorden.

4. Räfsa, bränn och gräv mindre. Låt gräs, löv och gamla stjälkar ligga kvar i rabatten – de blir till näring. Kompostera istället för att elda. Täck jorden med halm, flis eller en presenning istället för att gräva – det frigör mindre växthusgaser och är bättre för jorden.

5. Klipp gräset miljösmart. En handdriven gräsklippare är bäst för miljön. Skippa besöket på gymmet och klipp gräset för hand istället! En nätansluten el-gräsklippare är bättre för miljön än en bensinklippare. För motorgräsklipparen finns det akylatbensin som är bättre för miljön. Om alla svenska villaägare gör om halva tomten till vild blomsteräng skulle koldioxidutsläppen från motorgräsklippare minska med 17000 ton per år – samtidigt som vår biologiska mångfald skulle öka.

Fler tips samt artiklar om stadsodlare, ekologisk odling i lägenhet, de vanligaste kemikalierna i trädgården och mycket mer finns i Grön Guide:
http://www.naturskyddsforeningen.se/gron-guide/tradgard-och-odling/

källa: Naturskyddsföreningen