Korvfestivalen hade fullt hus denna helg på Annexet Globen i Stockholm . Korv i alla dess former och Svensk charkuteri firas och Korvakademin försöker stärka korvens status som riktigt bra mat även för festliga tillfällen. Det behöver fler svenska företagare som använder våra Svenska köttråvaror och är viktigt att informera om charkuteri och utbildning.
Det här är festivalen där korv i alla dess former och Svensk charkuteri visas upp som återkommer i lite större format. De fick idén att ge korven lite högre status med en egen korvfestival efter upptäckten att folk handlade korv, men inte ville säga att de gillade äta korv när blev tillfrågade. Det var nästan lite pinsamt eller så att erkänna att man åt billig falukorv istället för annan så kallad finmat.
Annexet var fullt med olika utställare och företag som serverade och sålde olika korvar i alla dess former och Svensk charkuteri produkter.Festivalgeneral Christina Möller var stolt över att presentera Korvfestivalen. Korvakademin försöker stärka korvens status som riktigt bra mat även för festliga tillfällen. De behöver fler svenska företagare som utnyttjar våra Svenska köttråvaror och informera om charkuteri och utbildning.
För att höja statusen försöker de lära unga hur man gör sin egen korv i korvmatskolan. En meter korv hade de en aktivitet som kallades. Tanken är att barnen ska tycka att korv och charkuteri är kul och bra mat samt kanske bli intresserade att gå vidare och söka utbildning på nån av skolorna. Utställarna hade valt ut en av sina korvar som deltog i en tävling om bästa korv som skulle presenteras under söndagen.
Många kända matskribenter , gourmander och kockar deltar under mässan eller har bidragit med något som hjälper höja statusen på korven och annan charkuteriverksamhet.
På scen stod Ulf Elfving och Jan Scherman som konferencier under delar av Korvfestivalen.
Steffo, Bengt Frithiofsson och några andra hade gjort egna korvar som nu kunde avsmakas i en av de bästa korvkrogarna på festivalen. Bengts fläskkorv kommer från Gotland och ska vara lite mild i smaken så kryddningen med bland annat gotländsk ramslök inte tar bort korvens naturliga smak.
Innehållet i råvaran var kött från lamm, nöt, fläsk inklusive vildsvin och hjort. Det fanns grillkorvar, falukorvar, rökta korvar och även råkorv som bara kunde läggas på grillen. Lökkorv, chilikorv, lammkorv, fläskkorv, nötkorv och ölkorv såklart i mängder. Till och med en cacao chilikorv fanns som smakade nånting helt annat efter en lite stund, rekommenderas faktiskt.
Under helgen kommer Owe Thörnqvist att få hederspris för sina hyllade sånger och positiva insatser om korvens goda. Priset är en glas skulptur föreställande en korv på ett spett som kommer mottas av Owe på söndagen. Owe skulle självklart framföra sin sång ”Varmkorv boogie”! Svårt hitta nån lämpligare pristagare som en av våra folkkäraste artister, Owe Thörnqvist.