Den här helgen är det dags för Lakritsfestivalen igen med ett stort utbud av allehanda lakritsprodukter, både lakritsmarsipan och lakritstandkräm, plus mycket annat. Man kan även prova lakrits till olika drycker.
Den här helgen är det dags för den årliga lakritsfestivalen på Globen i Stockholm, ett populärt arrangemang som växer år från år. De har verkligen hittat sin nisch. Det är andra året som de håller till på Globen. De började 2009 i en källarlokal på Kammakargatan, en sidogata i Stockholm, men redan året efter fick de byta till en betydligt större lokal. Första året hade de 1300 besökare, förra året hade de 9000 besökare. I år siktar de på 10 000 besökare. Det gör de till världens största lakritsfestival. Visserligen är inte konkurrensen så hård, men i alla fall. Det finns lakritsfestivaler i England, Danmark och Finland, alltså förutom Sverige.
Det som förmodligen gör Lakritsfestivalen så stor, förutom av den uppenbara anledningen att det är en populär produkt som inte hade en egen festival förut, är att den är väldigt väl organiserad och väldigt varierad. Det är cirka 60 utställare med en mängd olika produkter. Det är förvånande att det finns så många olika produkter med lakrits. En ny trend för i år verkar vara lakrits-marsipan. Det var några stycken som hade det. Det ingick också bland de fem lakritsprodukter som man kunde rösta på i omröstningen om årets pouläraste lakrits. Förra året var det salmiakk-kola som vann av någon anledning. Sedan kunde man prova äppelbitar doppade i kola- och lakritssås. Tillsammans med lakritsströssel var det riktigt gott. Den såsen passar också utmärkt till glass. Hos företaget Panda kunde man prova deras lite udda kombinationer lakrits med blåbär respektive hallon, fräscht och gott. De finns att köpa i vissa utvalda hälsokost butiker.
En chokladfontän skulle säkert bli en succé på barnkalaset. På festivalen fanns det en sådan med två olika såser, en med mörk choklad och en med ljus choklad. Och sedan fanns det två andra med chokladlakrits-sås respektive apelsinchoklad-sås, som man doppar marshmallows i.
Det fanns även en lakrits-tandkräm som smakade gott och fräscht. Det kan passa bra efter allt godisätande. Plus att det även fanns lakrits-schampo och lakrits-lypsyl, och lakrits-smycken.
Med konstnären Funny Livdotter får festivalen en koppling till Liljevalchs Vårsalongen. Hon hade gjort klädesplagg i olika lakritsprodukter som visades upp av tre modeller. På Vårsalongen hade hon gjort tjocka halskragar av godisremmar. Där kan man tala om slit och släng-produkter. De kläderna går bara att använda en gång.
En trappa upp finns det en föreläsningssal där det hålls föredrag om lakrits och man får prova olika lakritsprodukter i kombination med olika drycker. Det ger ofta en a-ha-upplevelse. De provningarna kostar 150 kr., men det är det värt. Det är en intressant upplevelse. Man lär sig mycket om smakkombinationer.
Betyg:
Chokladfontän: Chokladsås:
Chokladfontän: Apelsinchokladsås och Lakritschokladsås:
Panda: Blåbärslakrits & Hallonlakrits:
Gammelstad: Äppelbitar med choklad- och kolasås:
Lakritstandkräm: