Lakrits festivalen 2014 specialmeny presenterades av festivalkock Elisabeth Johansson. Vi provade och gillade det mesta. Det finns goda lakritskorvar, räkmackor med lakritsAeoli, Pulled pork med lakritsglaze och det kommer även finnas gravad lax. Låt det väl smaka, säger vi om denna spännande meny.
Inför Lakritsfestivalen har Aftonkuriren fått kolla in den officiella festivalmenyn signerad lakritsdrottningen Elisabeth Johansson som blev årets festivalkock 2014.
Efter skrivit många kokböcker varav några om just lakrits anses Elisabet som en av Sveriges mest ansedda kockar speciellt när det gäller matlagning och bakning kryddat med lakrits. Hon var hedrad att vara årets festivalkock och är förväntansfull vad besökarna i festival cafèet kommer tycka om menyn.
Hon har gjort några populära maträtter med en gnutta lakrits som extra krydda såklart.
Årets meny består av ;
Pulled pork med lakritsglaze och goda tillbehör som har gett den en lite speciell kryddig men ändå fräsch smak.
Räkmacka med Lakritsaeoli som kryddar anrättningen fint. Här kan man ju välja hur mycket man vill att det ska smaka genom mängden aeoli. Fördelen är ju att man kan äta den utan såsen om nån skulle vilja avstå eller inte gillade det så mycket.
Två olika kryddiga vildsvinskorvar från skogarna i Jämtland;
Svarta Bettan som har lite grillad rök smak med lakrits och peppar inblandat som kan gå bra med öl till.
Bleka Bettan med muskot och mald lakritsrot som smakar lite mildare, men är jättegott.
Gravad Lax med lakritskrydda tillkommer också till menyn, men den fick vi vänta på till lakritsfestivalen öppnar 22 mars.
De serverar också några desserter som kryddats med lakrits så klart.
En liten kladdkaka med vit choklad på toppen med ringlad lakrits ovanpå i fint mönster. De tar ett antal timmar då de ska bakas i ugnen enligt köksansvarige på Globen under festivalen. Smaken sitter mest i det vita chokladlocket medan resten av kakan är mer som lite utfyllnad. Kanske passar bra till kaffe eller nåt av de viner som kommer finnas på festivalen också.
Det här är en av Elisabets passioner och nu önskar hon kunna inspirera andra att våga prova lakrits i matlagningen. Hon släppte förra året en kokbok om lakrits matlagning som nog kommer finnas att kolla in om man vill under festivalen.
Lakrits: godis,bakverk,desserter mat och dryck heter hennes bok som sålde slut och fått tryckas om och faktiskt kommer släppas översatta till danska,finska, norska och tyska.
Det kommer vara några seminarier under mässan som kan ge mer information och kan hjälpa er vidare i er matlagning och användning av lakrits som krydda.