Nu är det studenttider och många ser fram emot en flakfärd genom hemstaden tillsammans med skolkamraterna. Dessvärre sker varje år olyckor i samband med studentkortegen, och den vanligaste skadan är att man faller över räcket och skadar sig. Trygg-Hansa har råden som gör studentfärden till ett ljust minne.
På Trygg-Hansa ser man varje år i genomsnitt 10 skador i samband med firande på studentflak. Den vanligaste skadan är att man faller från flaket som ger sår eller frakturer, och många behöver ses om på sjukhus eller vårdcentral.
– Ungdomar i gymnasieåldern och strax efter är tyvärr en skadedrabbad åldersgrupp. Man är mellan barndom och ett liv som vuxen och omdömet har inte alltid mognat fullt ut. Studenten ska vara en glädjens dag, säger Björn Sporrong, expert inom försäkringar för barn och ungdom på Trygg-Hansa. Det finns mycket som studenterna och deras föräldrar kan göra för att förebygga olyckor under flakfärden. En olycka kan ge allvarliga skador och lätt förstöra en annars mycket glädjefull tid.
Transportstyrelsen har slagit fast riktlinjer för hur studentflaken får framföras och exempelvis måste man varsko polisen om sitt arrangemang. Det är också viktigt att se till att fordonet har en giltig trafikförsäkring så att såväl passagerare som fordon är skyddade om olyckan skulle vara framme.
Sara Ekstrand råkade ut för en riktig ”flaksmälla”
När Sara Ekstrand tog studenten i Stockholm för 6 år sedan resulterade hennes flakfärd i att hon slog ut halva framtanden.
– Flaket jag åkte på färdades alldeles för snabbt och det var vingligt, säger Sara. Jag skulle skåla med en glasflaska när någon råkade stöta till mig. Olyckligtvis slog glasflaskan av halva min framtand. Jag tillbringade min studentmottagning leendes med stängd mun. En avslagen tand var inte det minne från studenten jag ville ta med mig, men i efterhand är jag ändå glad att inget värre hände, jag har hört om andra som råkat värre ut.
Råd för en säker flakfärd:
- Lasta inte för många personer på flaket
- Se till att räckena är stabila nog och håller för tryck från många personer. De bör vara minst 110 cm höga
- Passagerarna måste lätt kunna kontakta föraren, exempelvis med en mobiltelefon där samtalet är uppkopplat under hela färden
- Alla bänkar måste sitta fast, och säkerheten ökar om passagerarna sitter ned vid färd
- Högsta hastigheten för ett studentflak är 20 km i timmen
- Föraren ska ha fyllt 21 och ha haft körkort med rätt behörighet sedan två år
- Kontrollera att fordonet är rätt försäkrat (trafikförsäkring)
- Tänk på att alkohol försämrar omdömet, och undvik att ha glasflaskor med på flaket som kan krossas och skada någon
- Det är en god idé att ha en ”flakvärd” som inte själv är med och firar, som kan öka tryggheten och vara till hands under färden
- Viktigt att också meddela polisen om färdväg och tidpunkt, så att de kan säkerställa att inga trafikproblem uppkommer
Källa: Trygg-Hansa och Transportstyrelsen