Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Modernity vann Årets dyrgrip och Årets monter på Antikmässan

Årets dyrgrip av Piero Fornasetti. Observera målad så ser ut som en garderob. Foto: Antikmässan.
Årets dyrgrip av Piero Fornasetti.
Observera att den är målad så det  ser ut som en garderob.
Foto: Stockholmsmässan.

På onsdagen offentliggjordes pristagarna av Årets monter och Årets dyrgrip på Antikmässan. Priserna ingår i Collector’s Award, antikbranschens stora pris som är indelat i fem klasser. De två priserna vanns båda av Modernity på Sibyllegatan i Stockholm.

Till Årets Dyrgrip har Collector’s Award utsett en vikskärm av Piero Fornasetti kallad Den öppna garderoben. Skärmen, som är i fyra delar, kan vikas som en garderob. På skärmen har Fornasetti målat en så kallad tromp l’oeil, föreställande ett tänkt innehåll i en garderob, med bland annat färgrika jackor, slipsar och stövlar. Baksidan av skärmen är en målad imitation av rotting. Skärmen, som är från 1950-talet, kostar 150 000 kronor.

Priset Årets monter 2014, gick också till Modernity med motiveringen: ”Med modernismens mest brutala material på väggarna – betongen, om än målad – har de gett vit keramik, fanerade möbler, Fornasetti och mattkonst en kongenial fond. Det är scenografiskt och teatraliskt på hög nivå. Med sneda, öppnande väggar välkomnas besökarna till en skickligt ljussatt och ombonad rumslighet.”

Modernity anses vara en av de ledande butikerna i Skandinavien på främst 1900-talsinredning. Där finns saker designade av t ex Hans Wegner, Arne Jacobsen, Alvar Aalto, Axel Salto och Berndt Friberg.

Modernity medverkar på flera av de stora konst- och designmässorna, bland annat i Stockholm, Paris, London och New York. Verksamheten omfattar också föredrag och seminarier om design på designskolor, universitet och företag samt för journalister och samlare. Föreläsare är Modernitys grundare och ägare, Andrew Duneanson. Priserna togs emot av Modernitys Andrew Duncanson och Isaac Pineus.

Andra föremål som nominerades till priset Årets dyrgrip var dels ett gråmålat matsalsbord i barock, dels en vinkaraff från 1700-talet. Bordet, som är i sex delar, kommer ifrån Salsta slott i Uppland. Man vet att bordet fanns på slottet åtminstone 1740. Bordet finns idag hos Thunér Antikhandel. Vinkaraffen kommer ifrån Skånska Glasbruket i Henrikstorp. Den bär en inskription från Drottning Ulrica Eleonoras kröning 1719 och finns hos Knutssons Antik & Konst.

Övriga tre pristagare i Collector’s Award, Årets antikaffär, Årets nydanare och Årets samlare, presenteras på den speciella galakväll som hålls för branschen och utställarna den 14 februari.

Källa:  Stockholmsmässan.