Snart väntar semester och därmed resor för många. För att undvika höga kostnader för mobila tjänster i utlandet har kommunikationsmyndigheten PTS, Konsumentverket samt Konsumenternas tele- TV- & Internetbyrå (KTIB) tagit fram tips till konsumenterna.
När du surfar mobilt utomlands med ditt svenska abonnemang kan det bli många gånger dyrare än vid användning i Sverige. Om du har en fast avgift för datatrafik är denna ofta begränsad så att den bara gäller när du surfar i Sverige. Om du surfar utomlands kan det kosta hundratals kronor bara att surfa runt på exempelvis en dagstidnings webbplats. Allra dyrast är det utanför EU.
– Det är viktigt att operatörerna är tydliga med sin prisinformation. Konsumenter måste ges möjlighet att undvika dyra mobila tjänster. Inom EU finns en kreditspärr vid surf med dator och mobil, vilken din operatör ska tillämpa automatiskt från den 1 juli 2010. Före det datumet måste du själv begära att få spärren aktiverad. Inom EU finns även begränsningar för hur mycket samtal och SMS kan kosta. Samtal och surfning utanför EU är ofta dyrare, men även surfning inom EU kan bli mycket dyrt om man avaktiverar spärren, säger Anna Boström, t.f. enhetschef vid enheten för konsumentfrågor på PTS.
– Det kan bli dyrt att läsa e-post eller att ladda ner kartor till GPS-enheten om du är på bilsemester utomlands eftersom det debiteras som datatrafik, säger Rickard Faivre, jurist på Konsumentverket.
– Var även uppmärksam i närheten av Sveriges gränser mot andra länder eftersom dina mobila tjänster kan koppla upp sig mot ett grannlands nät trots att du befinner dig i Sverige. Du bör också se upp ombord på fartyg som ibland använder satellittelefoni vilket snabbt kan bli dyrt, säger Mattias Grafström, VD på KTIB.
Tips för att undvika höga kostnader:
- Kontrollera alltid med din operatör innan du reser vad de mobila tjänsterna kostar att använda i utlandet.
- Tänk på att flera tjänster, applikationer, program och ”widgets” i din utrustning kan använda sig av Internetuppkopplingen (exempelvis hämtning av e-post). Stäng därför av dessa innan du reser utomlands.
- Tänk på att du kan få betala både för att ta emot och lyssna av meddelanden till röstbrevlådan/mobilsvar.
- Ett alternativ är att istället använda en lokal Internetuppkoppling eller köpa ett kontantkort i det land du reser till (kontrollera då först att din utrustning inte är låst till en viss operatör).
Läs mer om tipsen ovan och andra på KTIB:s webbplats:
http://www.ktib.se/Mobil-telefoni/I-utlandet/
Läs mer om vilka regler som gäller inom EU på PTS webbplats:
http://www.pts.se/sv/Telefoni/Mobil-telefoni/Mobiltelefonen-utomlands/Mobiltelefonen-i-EU/
Källa: PTS