Höstterminen är här och flyttlass går kors och tvärs över Sverige när universitet och högskolor nu åter slår upp sina portar. När en student flyttar till en ny stad är det viktigt att skriva sig på rätt adress. Risken är annars att gå miste om både förmåner och rättigheter.
Alla ska vara folkbokförda där de bor. Enligt reglerna ska därför en student som planerar bo på en ny adress folkbokföra sig där.
– En person som är skriven där han eller hon bor får sin post skickad till rätt adress, har möjlighet att söka bostadsbidrag, kan söka stipendier i kommunen och kan skaffa sig en hemförsäkring, säger Ingegerd Widell, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.
För att rösta i kommunalvalet nästa år, och på så sätt vara med och påverka kommunens framtid, krävs att man är folkbokförd i kommunen. Kommunen behöver också veta hur många som bor på orten för att kunna planera för nya bostäder, lokaltrafik och sjukvård. Den som söker vård ska i första hand vända sig till sin hemkommun.
– Om du blir sjuk och inte är skriven där du bor kan det bli onödigt krångligt eftersom det är landstinget där du är folkbokförd som ska stå för kostnaden. Det kan därför hända att en vårdinrättning hänvisar dig till att söka hjälp på den ort där du är skriven, säger Ingegerd Widell.
Det finns fall där man inte ska vara skriven på studieorten. Ett exempel är om en person har familj och barn på annan ort – då ska han eller hon normalt vara skriven tillsammans med familjen.
Den som vill anmäla en flytt kan med hjälp av bank-id göra det på www.skatteverket.se. Det är också möjligt att skriva ut en blankett och skicka in, eller att besöka ett av Skatteverkets servicekontor.
Källa: Skatteverket