Intresset för rot och rut fortsätter att öka. 14 procent fler köpte ruttjänster under första halvåret i år jämfört med samma period i fjol, och sammanlagt betalade staten ut 8,1 miljarder kronor i skattereduktion för rot- och ruttjänster. Skatteverket utvidgar nu sina kontroller av rot och rut, från att tidigare ha haft fokus på utförarna till att också omfatta köparna.
Skatteverket betalade ut cirka 300 miljoner kronor mer i skattereduktion för utförda rot- och rutarbeten under första halvåret 2013, jämfört med motsvarande period förra året. Rutavdraget har den största procentuella ökningen, medan rotavdraget ligger kvar på en stabil nivå.
– Det är framförallt rutarbete, alltså hushållstjänster, som ökar. Rutköparna var 14 procent fler under första halvåret jämfört med samma tid i fjol. En förklaring skulle kunna vara att det vuxit fram en marknad för den här typen av tjänster också utanför storstäderna, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.
Rot står fortfarande för den överlägset största andelen av skattereduktionen – drygt 6,9 miljarder kronor. Det beror dels på att fler köper rottjänster, dels på att prislappen för rotarbete i regel hamnar högre än för rutarbete.
Det är viktigt att komma ihåg att köparen av rot- och ruttjänster har ett stort ansvar för att villkoren för att få rot- och rutavdrag är uppfyllda. Om villkoren inte är uppfyllda kan köparen bli återbetalningsskyldig.
– Som köpare är det viktigt att spara kvitto eller faktura och se till att det tydligt framgår hur stor arbetskostnaden respektive materialkostnaden är, säger Pia Blank Thörnroos.
Hittills har Skatteverket lagt störst vikt vid att kontrollera dem som utför rot- och rutarbeten, det vill säga företagen. Men framöver kommer fokus också att ligga på att informera och kontrollera köparna av dessa tjänster.
Med rotarbete menas reparation och underhåll, ombyggnad och tillbyggnad. Till rutarbete räknas bland annat hushållsarbete såsom städning, klädvård, enklare trädgårdsarbete samt barnpassning. Skattereduktionen är 50 procent av arbetskostnaden, med ett maxbelopp på 50 000 kronor per person och år.
Källa: Skatteverket