15 år på samma jobb och fortfarande provanställd. Så ser verkligheten ut för många anställda inom trafiken i Sverige. Men arbetsgivaren vill i årets avtalsförhandlingar inte möta Kommunals krav om tryggare anställningar, större inflytande över arbetstiderna för de anställda eller en rättvis lönesättning. Därför varslar Kommunal om strejk för 1400 anställda i trafiken.
-De flesta anställda i trafiken älskar sina jobb, de bedriver ett samhällsviktigt arbete och känner sig mycket stolta över det de gör. Men arbetsgivaren behöver ge dem bättre villkor och då vi inte upplever att de tar våra krav på allvar väljer vi nu att varsla, säger Lenita Granlund, avtalssekreterare på Kommunal.
Varslet om konflikt är omfattande i flera städer. I dessa städer kan all busstrafik och dess verkstäder stängas ned.
Kommunal driver i årets avtalsrörelse en löneökning på 1740 kr på tre år för de anställda i trafiken och kräver krontalsökningar istället för de procentuella ökningar som arbetsgivaren föreslår.
Ett annat krav är att anställda ska få följa med till den arbetsgivare som vinner upphandlingen på trafiken, utan att behöva söka om sina tjänster.
– Att veta att man har ett jobb att gå till är en grundtrygghet i allas tillvaro. Utan detta lever bussförarna med en ständig oro för att arbetsgivaren inte längre ska ha hand om trafiken och att man då inte längre har kvar sitt jobb, säger Lenita Granlund.
Kommunal vill också att anställda inom trafiken ska ha möjlighet att påverka sina scheman och arbetstider. Arbetsgivaren lägger ofta scheman ner på sekunder och hundradelar med delade turer och tretton timmars arbetsdag.
– Den mänskliga faktorn planeras idag bort i bussföraryrket. Förändring och förbättring är ett måste. Det måste få kosta. Vi hoppas att arbetsgivarna tar varslet om konflikt på allvar, så att vi kan få bättre villkor för bussförare, verkstadspersonal, servicetekniker, spårvagnsförare med mera i hela landet, säger Lenita Granlund.
Källa: Kommunal