Det visar en undersökning bland medlemmar i Villaägarnas riksförbund. En av tio svenskar har idag tillsvidareavtal, marknadens dyraste elavtal.
En orsak är att man automatiskt får ett tillsvidareavtal när man flyttar. Ett annat problem är att många konsumenter inte gör ett aktivt val, vilket ofta beror på att man saknar tid att sätta sig in i elmarknaden.
– Konsumenten hoppar på ett erbjudande som till en början är väldigt bra, men efter några månader övergår det till ett dyrt avtal utan att kunden märker det, säger Barasparas VD Fredrik Carlqvist.
En del konsumenter tar hjälp av så kallade jämförelsesajter där man kan jämföra olika elpriser, men enligt Fredrik Carlqvist kan dessa vara missledande.
– Kanske väljer man det billigaste priset och känner sig nöjd över att man tog tag i problemet. När kampanjpriset sedan övergår till ett tillsvidareavtal så märker man det inte, förutom att räkningen blir dyrare.
För den som inte vill riskera att hamna i ett tillsvidareavtal finns gratistjänsten Baraspara som hjälper konsumenten att förhandla fram ett långsiktigt konkurrenskraftigt elpris.
– Baraspara övervakar marknaden regelbundet och förhandlar om elpriset när det behövs för att medlemmen aldrig ska riskera att ha ett elpris som inte är konkurrenskraftigt, säger Fredrik Carlqvist.
Trots att många ligger i dyra tillsvidareavtal, menar Fredrik Carlqvist att det är positivt att färre har tillvidareavtal idag än för några år sedan. När Baraspara startade 2009 hade nästan 40 % av svenska hushåll tillsvidareavtal, idag har den siffran sjunkit till 18 %.
– Det är en positiv utveckling som Baraspara sannolikt har bidragit till eftersom vi idag står för en stor andel av de byten av elavtal som görs.
Källa: Baraspara