Salmiakkola blev vinnare i en omröstning på Lakritsfestivalen, som också bjöd på mycket annat.
På Lakritsfestivalen som pågått i helgen så fick publiken rösta mellan fem olika lakrits-produkter vilken de tyckte var godast. Det var de fem finalisterna i en tävling som Lakritsfestivalen arrangerat. Vinnaren blev Salmiakkola.Enligt beskrivning är Salmiakkola är en handgjord gräddkola med äkta lakrits och salmiak.
Igår var sista dagen på lakritsfestivalen. På lördagen hade de över 5000 besökare. Under två dagar har vi kunnat avnjuta allehanda varianter av lakrits. Islänningarna var där med sin berömda lakritschoklad. Det är ju många som producerar och säljer den numera men det var de som uppfann den för 50 år sedan. I år presenterade de en variant med kokos.
Men det fanns inte bara lakrits där. Spritmuseet var där och sålde smakprov av en svensk Absint, Valkyria Absinthe. Den finns i Systembolagets beställningssortiment (Art.nr. 717, 499 kr., 500 ml.). Absint påminner starkt om den franska drycken Pernod. Den enda skillnaden är att Pernod saknar malört. Pernod Ricard är Pernod med anis. I dryckesväg så kunde man också prova bland annat Liqourice Stout och Idjit hos Stockholm Beer & Whisky-festival, som var representerade där. Idjit är en Porter med touch av lakrits, väldigt mjuk i smaken. Den finns i Systembolagets beställningssortiment för 24 kr.(Art.nr. 89483).
I hälsoavdelningen en trappa upp kunde man prova på lakritsskrubb. Det var riktigt skönt. Efteråt kunde man tillverka sin egen skrubb. Det var en blandning av salt, lakritsolja och olivolja. Det var populärt. Hos Hållplatsens Lakritshandel kunde man handla tjärschampoo och tjärtvål.
Mike Räsänen från Choklad & Lakrits, bror till Tuija Räsänen som grundade Lakritsfestivalen, höll ett intressant föredrag med fakta och kuriosa om lakrits. Lakrits görs av lakritsroten som främst växer i Italien, Iran och Afghanistan. Den lakrits vi äter i Sverige kommer till allra största delen från Kalabrien i Italien. Kalabrien är spetsen på den italienska stöveln. När Mussolini lät dika ut träskmarker där så skapade han oavsiktligt perfekta förhållanden för lakritsväxten, fuktigt under och torrt på ytan. Lakritsväxten blir normalt 1-1,5 meter hög med 8-10 meter långa rötter. Den växer för det mesta vilt. Det är i Sverige, Finland och Holland vi äter mest lakrits i världen. I Asien använder man lakrits i skönhetsprodukter. Men företaget Choklad & Lakrits har en del försäljning i Singapore. För att göra ett kilo lakrits så går det åt 1000 kg. lakritsrötter.
Salmiak är någonting helt annat egentligen. Det är en rent kemisk produkt som går under namnet ammoniak-klorid. Man gör det av ammoniak och saltsyra.
I filmen Guldfeber från 1925 så äter Charlie Chaplin upp sin ena sko. Den var egentligen gjord av lakrits. Den andra skon finns på ett museum i engelska Pontefract, där de också har en lakritsfestival varje år.
Jag intervjuade en av besökarna, Britt-Marie från Västerhaninge söder om Stockholm om vad hon tyckte om festivalen. Hon tyckte det var kul att se att det går att göra så mycket med lakrits, men höjdpunkten tyckte hon att ostprovningen var som vi skrev om i förra artikeln. Både att få prova olika ostar och få lära sig mer om ost. Dessutom gillade hon att prova choklad kryddad med lakrits och andra kryddor.