Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Lakritsfestivalen: Lakrits både som godis och krydda

lakrits
Foto: Erik Nygren / Aftonkuriren

Igår pågick en välbesökt Lakritsfestivalen med provning, shopping och med  flera föredrag om lakrits.

På lördagen pågick Lakritsfestivalen för fullt. När de öppnade klockan klockan tio ringlade sig kön redan lång. Trots att de i år flyttat in i Globens annexet så var det packat med folk. Vi har inte några besökssiffror ännu men det lär inte vara färre än förra året när det höll till i Munchen-bryggeriet.  Då var det 7000 besökare. Förutom att gå runt och köpa och provsmaka lakrits i alla former och varianter så kunde man gå på något föredrag om lakrits. Det hölls sju olika föredrag med anknytning till lakrits. Samma föredrag hålls på söndagen om det är något som verkar intressant.

Lotta Raab från Desserter utan gränser höll ett föredrag om att använda lakrits i matlagning och bakning. Vi fick smaka en jordgubbstårta strösslad med lakrits. Det hade varit bättre att blanda lakritspulvret i den vita tårtcremen som var gjord av creme fraiche och vit choklad. Nu när den var strösslad ovanpå så blev det först väldigt mycket lakritssmak och sedan ingenting. Det var gott att doppa en citronklyfta i lakritspulver. Enligt henne ska all feta livsmedel vara goda att krydda med lakrits, såsom lax, smör och creme fraiche. Man kan undra hur det skulle funka till sill. Lakrits fungerar även bra till söta saker, som choklad, hallon och jordgubbar, och alltså sura saker som citron. För att ha en så säregen smak så passar det till väldigt mycket. Lotta Raab tipsade även om att ha en halv tesked lakrits i chokladkakan.

smycken
Det såldes även lakrits som smycken. Foto: Erik Nygren / Aftonkuriren

Pua Övergård från Vasastans Ost presenterade en osttallrik med fem olika ostar och fyra olika marmelader, och en bit knäcke med lakritsströssel. Det var ingen vanlig apelsinmarmelad utan en äppellakritsmarmelad, en hallonlakritsmarmelad, en chokladlakritscreme, alla från Beriksson. De fem ostarna var:

En hushållsost från Åsheda som var superb för att vara en hushållsost.

En La Tur från Piemonte. Det var en så kallad trilatte-ost, en ost gjord på tre sorters mjölk.

En Väddö Ortala, en svensk Camembert.

En Monte Enebro, en getost från Spanien med svart kant för att det skyddande höljet görs av aska.

Slutligen en Sivans Herrgård från Vara lagrad i fyra år som hade en väldigt skarp smak.

Ostarna och marmeladerna gick bra ihop allihop. Det var förvånande att chokladlakritscremen gick så bra ihop med ostarna. Hon tyckte att om man hade ostbricka hemma så skulle man inte ha så många ostar, utan högst tre.