EIO och Elektrikerförbundet har träffat en överenskommelse om konfliktfrågorna på installationsområdet. Båda parter drar tillbaka sina stridsåtgärder. Inkasseringsavtalet fortsätter att gälla, Elektrikerförbundet återtar sitt krav på så kallad facklig skatt och Installationsavtalet gäller från 1 april med sju dagars ömsesidig uppsägningstid. Parterna fortsätter att förhandla om installationsavtalsfrågorna och revidering av Inkasseringsavtalet under medlarnas ledning.
– Vi är lättade att en konflikt som skulle försatt över 5000 elektriker i strejk har kunnat undvikas. Elteknikföretagen tar genom denna överenskommelse ansvar för svensk industri. Förhandlingarna mellan industrins parter kan nu fortsätta utan att störas av en strejk på elteknikområdet, säger Åsa Kjellberg Kahn, vice vd och förhandlingschef på EIO.
Elektrikerförbundet första varsel i konflikten kom den 29 januari, samma dag som parterna bytte krav och innan någon förhandling inletts i sak. Arbetsgivarna har alltså redan från första dagen tvingats förhandla under hotet om en massiv konflikt. Trots att konflikten inte brutit ut har redan varslet i sig orsakat stora ekonomiska skador för branschen, genom växande osäkerhet och uteblivna affärer. Den osäkerheten har förstås också drabbat kunderna, t ex skogsindustrin. Om strejken hade brutit ut hade skadorna för svensk ekonomi blivit betydande.
Facket har haft två krav. Dels att företagen ska fortsätta med insamlingen av fackets medlemsavgifter. Dels en ”facklig skatt”, att 0,5 procent av de pengar företagen avsätter till medarbetarnas löner istället ska betalas till direkt till Elektrikerförbundet och kunna användas i deras ordinarie fackliga verksamhet.
– Kravet på facklig skatt betraktar vi genom denna uppgörelse som avfört från förhandlingarna, säger Åsa Kjellberg Kahn.
Med medlarnas hjälp förhandlar parterna nu vidare om Installationsavtalets frågor och om revidering av Inkasseringsavtalet
– Elektrikerförbundets återkommande varsel är ett allvarligt problem. De skadar både företag och anställda, men även kunderna och allmänheten. Genom att ständigt välja konflikt före förhandling undergräver de också den svenska modellen som bygger på förhandlingar i godo. Som hemmamarknadsfack har Elektrikerförbundet ytterst låga spärrar mot konflikt vilket den här avtalsrörelsen återigen är ett tydligt bevis på, säger Åsa Kjellberg Kahn.
Elektrikerförbundet har sedan 1993 varslat om konflikt 28 gånger, endast 6 av 20 år har inneburit verklig arbetsfred.
Källa: Elektriska Installatörsorganisationen EIO
Elektriska Installatörsorganisationen EIO är en opolitisk och oberoende bransch- och arbetsgivarorganisation för Sveriges el- och teleteknikföretag. Vi har 2.600 medlemsföretag med sammanlagt 25.000 anställda som omsätter 28 miljarder kronor.
EIO:s huvuduppgift är att hävda medlemsföretagens gemensamma intressen och verka för elteknikbranschens utveckling. Vi bedriver lobbyverksamhet och opinionsbildning samt är remissinstans i viktiga frågor som rör elteknikbranschen.
EIO träffar kollektivavtal för sina medlemsföretag.