Elektriska Installatörsorganisationen EIO har på tisdagen beslutat om en så kallad spegellockout från måndagen den 1 april 2013 kl. 05.00 samt en selektiv lockout av konkurrensskäl med start den 8 april. Varslen är ett svar på Elektrikerförbundets strejkvarsel.
– Vi hade önskat att förhandlingarna om ett nytt Installationsavtal hade kommit längre. Men hellre än att diskutera gemensamma branschutmaningar har Elektrikerförbundet valt att ägna sin tid åt att kräva en facklig skatt av våra medlemsföretag. Spegellockouten och lockouten av konkurrensskäl är vårt sätt att få vår motpart att fokusera på alla frågor inom ramen för avtalsförhandlingarna innan konflikten faktiskt bryter ut, säger Åsa Kjellberg Kahn, vice VD och förhandlingschef på EIO.
Förhandlingarna om ett nytt Installationsavtal mellan EIO och Elektrikerförbundet har pågått sedan den 29 januari då parterna växlade avtalskrav. Det strejkvarsel som Elektrikerförbundet valde att lägga samma dag har dock kommit att dominera avtalsrörelsen hittills. Många elteknikföretag, men även företag i andra branscher, kommer att drabbas hårt vid en eventuell konflikt.
– Redan nu märker vi att uppdragsgivare väljer bort de medlemsföretag som Elektrikerförbundet namngett i sitt varsel. Det förekommer också att uppdragsgivare väljer att kontraktera företag som inte omfattas av Installationsavtalet och därmed inte riskerar att påverkas av en strejk.
För att värna konkurrensneutraliteten kompletteras därför spegellockouten med en selektiv lockout. Lockouten riktar sig mot samtliga medlemmar i Elektrikerförbundet på Installationsavtalets område som är anställda vid, inlånade eller inhyrda till kontor och filialer inom YIT-koncernen, Elajo-koncernen, Goodtech-koncernen, Vinci Energies-koncernen, Bravida-koncernen, Midroc-koncernen och Skanska-koncernen i 14 utvalda kommuner. EIO beräknar att uppemot 800 elektriker per dag kan komma att beröras under perioden 8 april-5 maj.
– Elektrikerförbundet namnger i sitt varsel flera av våra medlemsföretag, däribland NEA. Samtidigt tillåts andra företaget ta över de utpekade företagens uppdrag. Det är ett tillvägagångssätt som EIO inte kan acceptera. Gör Elektrikerförbundet verklighet av sitt strejkhot träder även vår lockout ikraft. Då blockeras de strejkvarslade företagen för alla arbeten, säger Åsa Kjellberg Kahn.
Det här gäller konfliktenBakgrunden till konflikten är Inkasseringsavtalet, ett avtal som bland annat ställer krav på att arbetsgivaren ska göra löneavdrag från de anställda och betala avdragna belopp till Elektrikerförbundet. Pengarna har förbundet fått för att kontrollera att elektrikernas ackordslöner är korrekta.
Redan 2007 prövade Europadomstolen ett liknande avtal som fanns mellan Sveriges Byggindustrier och Byggnads, och konstaterade att avtalet var olagligt och i strid med Europakonventionen om mänskliga rättigheter när det gäller de som inte tillhörde fackföreningen. Efter detta fasade Byggnads och andra fack ut sina granskningsarvoden.
Elektrikerförbundet vägrade dock att diskutera en förändring av systemet utan drev i stället i avtalsrörelsen 2007, med stöd av en massiv konflikt, ett krav på att arbetsgivarna själva skulle betala den fackliga verksamheten. EIO medgav då att under två år betala 14 miljoner kronor till förbundet i syfte att underlätta en omställning till det nya rättsliga läget beträffande oorganiserade.
Men inte heller därefter ville Elektrikerförbundet avskaffa kontrollavgifterna. I stället valde man att till Arbetsdomstolen stämma ett antal av EIO:s medlemsföretag, som rättade sig efter Europadomstolens dom och upphörde med inkasseringen från oorganiserade. Domen kom i oktober 2012 och i den underkänner även Arbetsdomstolen systemet med inkassering från oorganiserade.
Trots detta fortsätter alltså Elektrikerförbundet nu att kräva mer pengar. Det avtal som facket i årets avtalsrörelse kräver att få teckna innebär att arbetsgivarna ska betala 35 miljoner kronor varje år direkt till Elektrikerförbundet för deras verksamhet.
Källa: Elektriska Installatörsorganisationen EIO.