Regeringen har i dag beslutat om en lagrådsremiss med förslag på två viktiga förändringar av Socialtjänstlagen. Förändringarna ska minska den ekonomiska utsattheten.
Enligt förslaget ska barn eller skolungdom i en familj få tjäna ett helt prisbasbelopp utan att det minskar familjens ekonomiska bistånd. Det innebär en fördubbling av inkomsten jämfört med i dag, från 22.250 till 44.500 kronor.
– Regeringen är övertygad om att fler unga därmed kommer att få kontakt med arbetslivet. Flera studier talar för att steget från utbildning till arbete underlättas om ungdomar har fått erfarenhet av arbetsmarknaden och arbete är vägen ur ekonomisk utsatthet. Detta ger unga goda livsvillkor då de känner att de kan påverka sin egen livssituation, säger barn- och äldreminister Maria Larsson.
Vidare föreslår regeringen att en del av arbetsinkomsten för vuxna ska undantas vid bedömningen av ekonomiskt bistånd. Förslaget innebär att 25 procent av arbetsinkomsterna inte påverkar biståndets storlek.
– Därmed uppnås målet att det alltid ska löna sig att arbeta, även för den som är beroende av socialbidrag. Den enskilde uppmuntras att ta eller behålla ett arbete och i bästa fall blir det ett steg ut i eget arbete utan försörjningsstöd, säger Maria Larsson.
För att det inte ska bli en inlåsningseffekt även i detta förslag och för att i första hand nå personer som riskerar långvarigt bidragsberoende, finns det begränsningsregler. Möjligheten att få behålla 25 procent ska gälla de som fått försörjningsstöd i sex månader och möjligheten att få behålla arbetsinkomst ska gälla under två år.
Källa: Socialdepartementet