Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Dags för nytt pensionsavtal

Parterna på den kommunala sidan lyckades på sista arbetsdagarna av året undanröja det som annars skulle blivit 2013 års första konflikt på svensk arbetsmarknad. Efter stor dramatik blir det nu förhandlingar om ett nytt pensionsavtal på den kommunala sidan där målsättningen är att det ska vara klart och börja gälla den 1 januari 2014.

På årets sista skälvande arbetsdagar lyckade parterna på den kommunala sidan undanröja det som annars skulle blivit 2013 års första konflikt på svensk arbetsmarknad.
Efter stor dramatik blir det nu förhandlingar om ett nytt pensionsavtal på den kommunala sidan. Målsättningen är avtalet ska vara klart och börja gälla den 1 januari 2014.

Arbetsgivarna i Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och Pacta hotade med att ställa stora delar av den kommunala sektorn och en halv miljon anställda i avtalslöst tillstånd efter nyår.
Direktiven till kommuner och landsting hur de skulle agera med nyanställningar när inga pensionsavtal gällde var redan utskickade.
Nu har hotet undanröjts genom en överenskommelse som ger förhandlarna möjlighet att mer fritt nå fram till ett nytt och framför allt långsiktigt pensionsavtal.

­– Vi är glada att vi nu har överenskommit med arbetsgivarna i SKL och Pacta. Nu förlänger vi det gällande avtalet och får gott om tid att få fram ett riktigt bra pensionsavtal för hela den kommunala sektorn, säger Eva Fagerberg kanslichef på OFR.

Pensionsavtalet på den kommunala sektorn är inte mer än sju år gammalt och började gälla den 1 januari 2006. I september 2012 sa arbetsgivarna upp avtalet som gällde kommuner, landsting och företag och kommunförbund som är medlemmar i Pacta.

– Nu måste vi ta fram en nytt pensionsavtal för den kommunala sektorn som är tryggt och långsiktigt. Vi har en inriktning i våra förhandlingar, utan att därför ha bestämt hur det slutliga pensionsavtalet skall se ut, eller vad det skall innehålla. Arbetsgivarna vill ha bättre kontroll på kostnaderna, vi i facket vill ha ett bra och tryggt pensionsavtal.

– Tillsammans vill vi att det nya pensionsavtalet främjar rörlighet och kompetensförsörjning. Men framför allt måste vi skapa ett avtal som håller i mer än sju år. Det är inte ansvarsfullt att behöva göra om pensionerna för så många efter så kort tid, säger OFRs kanslichef Eva Fagerberg.

Förhandlingarna inleds redan i januari.

Källa: