Från och med denna vecka får konsumenter chansen att lära känna matlandet Sverige ”bakom kulisserna”. På webbsidan mat&smak tar gårdsbutiker och småskaliga producenter plats vid tangentbordet och turas om att blogga.
”Det är alla ni matintresserade människor därute som bygger Sverige – det nya Matlandet. Därför blir jag så glad när jag dyker på sidor som ”mat&smak”. Sidor som byggs av matintresserade konsumenter som vill dela sitt intresse med andra. Jag tror att ”mat&smak” verkligen kan göra skillnad i vardagen för många människor. Det är en sida dit man kan gå för att hitta ett gårdsmejeri, ett bageri eller en restaurang där du kan få den perfekta osten, det perfekta brödet eller den perfekta upplevelsen. ” Det skriver jordbruksminister Eskil Erlandsson då han i sitt premiärinlägg slår ett slag för Matlandet Sverige och inviger mat&smaks blogg.
På mat&smak får man följa med bakom kulisserna och lära känna lokala gårdsbutiker, bagerier, chokladtillverkare, mejerier, charkuterier och andra runt om i landet som baserar sin tillverkning på äkta råvaror. Under året kommer ett stort antal av de närmare 600 gårdsbutiker och lokala producenter som finns hos mat&smaks katalog att dela med sig av sin vardag.
Men webbsidan är mer än en blogg. Här finns bland annat möjlighet för dem som vill göra ett besök ut i verkligheten och hitta vägen till nya bekantskaper. Den sökbara katalogen täcker hela landet från norr till söder, från Tornedalens Renprodukter i Övertorneå till Skanörs Fiskrökeri längst i söder.
Eskil Erlandsson avslutar sitt premiärinlägg med orden:
”Idag startar ett stycke mathistoria. Jag önskar er all lycka till med både sidan och bloggen. Tillsammans bygger vi Sverige – det nya matlandet”.
Kort om mat&smak
mat&smak är webbsidan som erbjuder äkta matupplevelser. Här finns ett sökbart register med närmare 600 gårdsbutiker och lokala producenter som erbjuder mat framställd med äkta råvaror. Besökaren bjuds också på en kalender som visar vad som är på gång i vårt matland och inspiration i form av bloggar, reportage och recept.
Källa: mat&smak