Småföretagarna börjar tappa hoppet om den svenska ekonomin och färre tror på tillväxt för det egna företaget. Men det som oroar dem mest är ändå att själva bli sjuka. En ny undersökning från Trygg-Hansa visar att småföretagarna oroar sig dubbelt så mycket för sjukdom som för lågkonjunktur. Och när de väl blir sjuka så går de till jobbet ändå.
Bara var tredje småföretagare tror på ökad tillväxt för företaget det kommande året. Det är en dramatisk minskning jämfört med förra året, då dubbelt så många trodde på en omsättningsökning. Trots att oron för den ekonomiska utvecklingen ökar, är det sjukdom som skrämmer småföretagarna mest. Undersökningen visar att 33 procent oroar sig mest för egen sjukdom. 21 procent är främst bekymrade över att tappa kunder och 13 procent över lågkonjunktur.
– Årets vaccination mot säsongsinfluensan är i full gång. Ännu finns det inga tecken på att influensan har börjat spridas i stor omfattning, men vi vet av erfarenhet att småföretagare sällan stannar hemma på grund av denna typ av sjukdom, säger Kent Andersson, chef sjukvårdsförsäkringar på Trygg-Hansa.
37 procent av småföretagarna svarar att de själva och deras anställda aldrig tar ut några sjukdagar. 42 procent tar i genomsnitt ut en till fyra sjukdagar per år.
– Att de rapporterade sjukdagarna är så få beror förmodligen på att småföretagarna jobbar trots att de är sjuka. Om man är egenföretagare eller bara har ett fåtal anställda kan det vara svårt att stanna hemma utan att det påverkar företaget, säger Kent Andersson.
22 procent av småföretagarna har tecknat sjukvårdsförsäkring för hela företaget och 12 procent har tecknat för sig själva men inte sina anställda, visar Trygg-Hansas undersökning.
De största orosmolnen för småföretagare
- Egen sjukdom, 33 procent
- Tappa kunder, 21 procent
- Lågkonjunktur, 13 procent
Källa: Trygg-Hansa