Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Arbetsmarknadsutskottet vill ha ett socialt protokoll för att skydda fackliga rättigheter inom EU

Den fria rörligheten inom EU får inte utnyttjas för att pressa löner eller arbetsvillkor. Sverige bör kräva att EU ska anta ett socialt protokoll som gör det tydligt att de grundläggande fackliga rättigheterna inte underordnas EU:s ekonomiska friheter. Det anser en majoritet i arbetsmarknadsutskottet och föreslår att riksdagen riktar ett så kallat tillkännagivande till regeringen. Regeringspartierna reserverar sig mot förslaget.

Utskottet konstaterar att det är viktigt att människor kan röra sig fritt inom EU och arbeta var de vill. Men den fria rörligheten får inte utnyttjas för att pressa lönerna eller arbetsvillkoren eller hota rätten för arbetsmarknadens parter att sluta kollektivavtal om arbets- och anställningsvillkor. Den fria rörligheten får heller aldrig användas för så kallad social dumpning. Svenska kollektivavtal ska gälla på svenska arbetsplatser, och alla arbetstagare ska behandlas lika och ha rätt till likvärdiga löner och anställningsvillkor oavsett nationalitet.

Utskottet anser att mänskliga rättigheter, däribland de grundläggande fackliga rättigheterna, måste få ett bättre skydd inom EU. Sverige bör kräva att EU ska anta ett juridiskt bindande socialt protokoll. Protokollet ska göra det tydligt att grundläggande fackliga rättigheter, som den fria förhandlings- och konflikträtten samt rätten att fritt teckna kollektivavtal, gäller inom EU och att dessa rättigheter inte underordnas EU:s ekonomiska friheter. Anställda ska bland annat ha rätt att genomföra sympatiåtgärder för löntagare i ett annat EU-land. Utskottet föreslår att riksdagen riktar ett tillkännagivande till regeringen om detta. Förslaget innebär att utskottet säger ja till ett antal motionsförslag från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Bakom förslaget står utskottsrepresentanterna från Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet.

Utskottet gjorde sitt ställningstagande den 8 november i samband med att man tog ställning till ett antal motioner från allmänna motionstiden 2011/12 och 2012/13.
Regeringspartierna reserverar sig

Moderaternas, Folkpartiets, Centerpartiets och Kristdemokraternas företrädare i utskottet reserverar sig mot förslaget.

Källa: Riksdagen.