Det går att arbeta effektivt mot organiserad brottslighet på lokal nivå och många fler än polisen kan – och behöver – bidra till att minska den organiserade brottsligheten. Det visar Brottsförebyggande rådets (Brå) handbok om åtgärder mot lokal organiserad brottslighet som kommer ut i dag.
Kriminella marknader med förbjudna eller ”skattefria” varor och tjänster bärs upp av starkare krafter än ett antal enskilda personer. Att gripa och lagföra personer påverkar därför inte alla gånger marknaderna. Organiserad brottslighet är beroende av de lokala marknaderna, och det är där de erbjuder sina illegala tjänster och tjänar sina pengar.
Fler än polisen bör agera
Handboken mot lokal organiserad brottslighet handlar om att arbeta med brottsförebyggande åtgärder för att göra det svårare att ägna sig åt kriminell affärsverksamhet, öka risken för att bli upptäckt och att påverka köparna att inte göra affärer med kriminella.
– Du kan inte sätta en illegal marknad bakom galler. Det krävs även andra breda brottsförebyggande åtgärder, säger Lars Korsell, enhetschef på Brå.
För att motverka organiserad brottslighet kan kommuner använda lagstiftning om offentlig upphandling till att bli mer noggranna med vilka de gör affärer med, fastighetsägare kan vara uppmärksamma på till vem de hyr ut lägenheter och lokaler, och allmänheten är många gånger inte medvetna om att de faktiskt understöder den organiserade brottsligheten när de köper stöldgods, smuggelsprit eller svartdiesel.
– Väldigt mycket av den här brottsligheten förutsätter att det finns ”vanligt folk” som är beredda att köpa sex, billiga cigaretter eller svart arbetskraft. Genom att påverka dem gör man det krångligare att bedriva kriminell affärsverksamhet, säger Lars Korsell.
Handboken en del i mobiliseringen mot organiserad brottslighet
Handboken mot lokal organiserad brottslighet har tagits fram av Brå på uppdrag av regeringen, med stöd av Sveriges Kommuner och Landsting, och är en del i mobiliseringen mot organiserad brottslighet. Den lyfter fram andra metoder än rättsväsendets brottsbekämpning, till exempel åtgärder mot smuggling, svartarbete, oseriös upphandling, illegala spel, otillåten påverkan och hjälp till så kallade avhoppare. Handboken ska fungera som ett konkret stöd till dem som arbetar mot organiserad brottslighet.
Källa: Brå