Ungdomar som blandar alkohol med energidryck känner sig inte så berusade som de i själva verket är. Både omdömet och reaktionsförmågan försvagas, men varningssignalerna uteblir. Därför är det vanligare att de råkar ut för olyckor, blir sexuellt utnyttjade eller utnyttjar någon annan sexuellt. De kör också oftare bil berusade eller åker med någon som är berusad.
Den amerikanska professorn Mary O’Brien har studerat dryckesvanorna bland amerikanska collegestudenter. Hon presenterar sina resultat* på ett seminarium om alkoholforskning som Systembolaget arrangerar i Stockholm på måndagen. Hennes forskning visar även att om man blandar alkohol med energidryck, dricker man normalt sett mer alkohol vid varje tillfälle. Av de studenter som ingick i studien uppgav 28 procent att de någon gång under den senaste 30-dagarsperioden blandat alkohol med energidryck. Den genomsnittliga konsumtionen var 6-7 drinkar vid varje tillfälle.
— Man får i sig oerhört stora mängder koffein, säger Mary O’Brien. 6-7 drinkar motsvarar 30 burkar coca-cola eller drygt 10 koppar kaffe, och detta samtidigt som man dricker alkohol.
Populärt även i Sverige
Undersökningsföretaget Novus har på uppdrag av Systembolaget ställt frågor till 420 ungdomar (18-25 år) om alkohol och energidrycker. Av undersökningen framgår att
• De flesta känner till att det finns drinkar som är blandade med energidrycker och alkohol. Fem av tio anser det är vanligt att vänner och bekanta blandar alkohol med energidrycker
• Drygt fyra av tio har druckit en drink med alkohol och energidryck under det senaste året. Knappt en av tio dricker blandningen flera gånger i månaden.
• Nästan varannan tror det finns större risker med att dricka alkohol blandat med energidryck än andra alkoholhaltiga drycker. En av tjugo känner någon som blivit sjuk eller råkat ut för problem efter att ha blandat energidryck med alkohol
Den vanligaste kombinationen här i Sverige är att blanda vodka med Red Bull. På den svenska marknaden finns, i motsats till i USA, inga färdigblandade dryckesvaror som innehåller både alkohol och energidryck.
För Mary O’Briens rapport samt undersökningen från Novus, besök www.systembolaget.se/press
*O’Brien, M. C., McCoy, T. P., Rhodes, S. D., Wagoner, A., & Wolfson, M. (2008). Caffeinated cocktails: Energy drink consumption, high-risk drinking, and alcohol- related consequences among college students. Academic Emergency Medicine, 15(5), 453-460.
Källa: Systembolaget