Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ingen mer börsuppgång att hämta i år

Vi har frågat svenska folket om hur de tror att börsen kommer gå under andra halvan av året. Svaret är en splittrad och pessimistisk prognos där kvinnor har en mer dyster syn än män. Var fjärde person tror att uppgången vid årets slut kommer att summera till mellan en och fem procent, vilket betyder att börsen ska gå ner lite från dagens nivå.

Börsen står för närvarande på plus i år men resan dit har varit skakig. Efter en stark start på året med en uppgång på runt tolv procent föll index tillbaka ner under nollan. I sommar har kurserna repat sig och nu är börsen upp runt sju procent.

När vi ställde frågan till svenska folket var börsen oförändrad sedan årsskiftet. Var fjärde person trodde då att den skulle stiga 1-5 procent under hösten. Det näst vanligaste svaret var att börsen skulle sluta oförändrad, följt av en nedgång på mellan -1 och -5 procent. Idag står börsen på plus sju procent och prognosen är därför att den ska gå ner något fram till årsskiftet.

– De flesta tror på relativt svag börsutveckling i år och det är fler som är väldigt negativa än väldigt positiva. Vill man ändå satsa på aktier tycker jag att stabila bolag med hög utdelning är ett bra val. På så vis får man tillbaka en del av investeringen varje år och det gör att risken minskar, säger Maria Malmqvist, privatekonom på SBAB Bank.

Hur tror du att börsen kommer gå de närmaste 6 månaderna?

Män är lite mer positiva än kvinnor. Fler män än kvinnor tror på uppgång mellan 1 och 15 procent. Bland kvinnorna är det istället fler som tror att börsen slutar oförändrad i år eller att den faller.

Hur tror du att börsen kommer gå de närmaste 6 månaderna?

För den som inte tror att börsen kommer att stiga mer än så här eller att den till och med ska falla är exempelvis ett sparkonto ett bättre alternativ. Det finns även hedgefonder som ska klara sig bra när börsen faller, och instrument som stiger i värde när börsen går ner.

– Fördelen med sparkontot är att du vet precis vad du får för ränta och risken är i princip noll förutsatt att du väljer en bank som omfattas av den statliga insättningsgarantin. Nackdelen är förstås att du inte har någon chans att få en bättre avkastning än cirka tre procent. Det blir en avvägning mellan vilken risk man vill ta och vilken avkastning man tror att man kan få, säger Maria Malmqvist.

Fakta om undersökningen

Undersökningen är gjord av SnabbaSvar.se på uppdrag av SBAB Bank (21 – 27 juni 2012). Resultaten baseras på en onlinepanel med 1026 respondenter från ett nationellt representativt urval bland män och kvinnor i ålder 15-80 år.

Källa: SBAB Bank.