Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Hovrätten för Västra Sverige får en av Klarspråkskristallerna 2010

Nya Hovrätten, Malmö Foto: Wikimedia
Nya Hovrätten, Malmö Foto: Wikimedia

Hovrätten för Västra Sverige
Hovrätten för Västra Sverige har tilldelats Klarspråkskristallen – priset för en klar, enkel och begriplig offentlig svenska – i kategorin Domar och domstolsbeslut.

Hovrätten har fått priset för en dom om ekonomisk brottslighet (länk till domen). I motiveringen sägs att domen, trots det komplicerade innehållet, är skriven på ett pedagogiskt och nyskapande sätt. Språkrådet, som delar ut Klarspråkskristallen, framhåller bland annat att domen har en klar struktur och klargörande sammanfattningar samt att läsningen underlättas av punktlistor och bilder. Språket har uppfattats som enkelt och begripligt.

För Hovrätten för Västra Sverige är det viktigt med ett bra bemötande av parter och andra som har kontakt med domstolen. En del av det är att skriva domar och beslut på ett sådant sätt att läsare som inte är juridiskt utbildade har lätt att förstå dem. Sedan drygt ett år tillbaka arbetar hovrätten därför med den språkliga utformningen av domar och beslut. Den utveckling som skett av olika presentationsformer medför också att materialet i domar ibland kan behöva presenteras på annat sätt än med text.

Hovrätten vill att klarspråksarbetet ska vara en naturlig del av det dagliga arbetet. Genom utbildning och diskussion vill hovrätten stimulera till klarspråksarbete. Språkrådet menar att den belönade domen visar att hovrätten är inne på rätt väg för att bryta invanda skrivvanor och traditionellt skrivsätt.

Klarspråkskristallen har delats ut varje år sedan 1998. I år var tävlingskategorierna Webbtexter samt Domar och domstolsbeslut.

Källa:  Sveriges  domstolar