Närmare 19 000 elever på gymnasiet fick studiebidraget indraget på grund av skolk det gångna läsåret. Det motsvarar 5,2 procent av alla elever – en rekordhög nivå. En viktig orsak är att CSN skärpte rutinerna för skolk vid årsskiftet.
Under läsåret 2011/2012 fick 5,2 procent av Sveriges cirka 362 000 gymnasieelever sitt studiebidrag indraget på grund av skolk. Motsvarande siffra för de föregående åren var 3,6 respektive 4,3 procent.
– Vi ser en tydlig ökning av antalet indragna studiebidrag det gånga läsåret. Det beror dels på en generell ökning av det inrapporterade skolket, men även på att CSN skärpt rutinerna för när skolk ska rapporteras in, säger Andreas Dahlkvist, utredare vid CSN.
Fram till årsskiftet 2011/2012 kunde en elev vara borta cirka 20 procent av undervisningstiden utan att studiebidraget påverkades. Det motsvarade ungefär en dag i veckan. CSN:s nya rutin säger att skolorna ska rapportera till CSN om den ogiltiga frånvaron är mer än några enstaka timmar under en månad och i fall den är upprepad.
– Förutom att fler fått studiebidraget indraget säger skolorna att den ogiltiga frånvaron generellt har minskat som en följd av de nya rutinerna. Vi ser också att en större andel elever får studiebidragen indragna under kortare perioder, säger Andreas Dahlkvist.
Fler pojkar än flickor
CSN ser även vissa geografiska förändringar när det gäller de indragna studiebidragen. Den högsta andelen elever med indragna studiebidrag finns numer i Södermanland och Blekinge, de länen har tidigare legat längre ner på listan. Förut toppade storstadslänen listan över andelen indragna studiebidrag.
Av samtliga elever som fick studiebidraget indraget på grund av skolk var 63 procent pojkar. 37 procent var flickor. Fristående skolor rapporterar in en större andel skolkare än kommunala skolor.
Knappt två tredjedelar av alla personer som får sitt studiebidrag indraget får även ett återkrav av CSN. Av dem hamnar i sin tur drygt 20 procent hos Kronofogden eftersom de inte klarar av betalningen.
Källa: CSN