Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

EU: Svensk ekonomi har problem

Det finns en risk för sjunkande bostadspriser i Sverige, skriver EU-kommissionen i en ny rapport. Arkivbild. Foto: Kenny Lex

 

Sverige kommer att granskas närmre av EU-kommissionen på grund av hushållens ökade skuldsättning och höga bostadspriser.

I EU-kommissionens första ekonomiska varningsrapport, AMR, pekas tolv länder som i dagsläget vara särskilt intressanta för en fördjupad ekonomisk analys. Återkommande begrepp i rapporten är  minskade exportandelar för länder och en allt för stor offentlig och privat skuldsättning. För svensk del handlar det i huvudsak om en vad EU-kommissionen ser som allt för hög privat skuldsättning i bostadssektorn men också ett fall i svenska exportandelar globalt sett.

I varningsrapportens sammanställning framgår att i Sverige hamnar på sjätte plats   bland EU-länder med högst privat skuldsättning. Listan toppas av irländare,  slovakerna däremot minst skuldsatta i EU.

I till skillnad från majoriteten av länder där bostadspriserna nådde sin senaste höjdpunkt 2007 eller 2008 har priserna fortsatt uppåt i synnerhet i Sverige där prisutvecklingen varit störst i hela EU de senaste tre åren. Detta bekymrar kommissionen.

De skriver i rapporten att prisökningarna på bostadsmarknaden har nått aldrig tidigare skådade höga nivåer. Hushållens skuldsättning är nära kopplat till utvecklingen på bostadsmarknaden: ökningen av banklån till hushåll och höjda bostadspriser gick hand i hand under decenniet före krisen. Det i sin tur triggade i gång ett bostadsbyggande som i exempelvis Spanien och Danmark ledde till en bostadsbubbla som sprack.

Nu sker en justering med sjunkande bostadspriser och minskad skuldsättning överlag men kommissionen bedömer att det kan finnas ytterligare utrymme för prissänkningar i länder som Sverige, Belgien och Storbritannien.

Till Sveriges Radios nyhetsprogram Ekot säger finansminister Anders Borg (M) att regeringen redan har åtgärdat en del av problemen.

–Vi har sett till att det nu finns lånetak och riktlinjer från bankföreningen när det gäller amorteringar, säger Anders Borg till Ekot.

Ett annat problemområde där Sverige figurerar rör förlorade exportandelar i den globala handeln. Sverige tillhör gruppen gamla västeuropeiska länder som fått se sina exportmarknader minska medan tidigare öststatsländer som Slovakien, Polen och Rumänien har en kraftig uppgång i exportandelar. Inte sällan har hela industrier flyttat från väst till öst vilket är en förklaring till nedgången i väst respektive uppgången i öst. Även en exportjätte som Tyskland tappade drygt åtta procent av sina andelar under 20006-2010 jämfört med tidigare.

Men problemet är större än så menar kommissionen eftersom även EU-ländernas totala exportandelar i världen har minskat. Förutom dåligt konkurrenskraft när det gäller tillverkningskostnader  så pekar man också på allt för liten förmåga att ta till vara på nya affärsmöjligheter. EU klarar helt enkelt inte att hålla jämn takt med den växande världshandeln.

EU-kommissionen  kommer denärmaste månaderna närmare undersöka de utpekade tolv EU-länderna. De kan senare komma med rekommendationer för varje land. De värst drabbade krisländerna: Grekland, Irland, Portugal och Rumänien är undantagna undersökningen eftersom de redan är underkastade en betydande ekonomisk övervakning.

EU-kommissionen anser att den makroekonomiska situationen i följande tolv länder behöver utredas ytterligare (i alfabetisk ordning): Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Finland, Frankrike, Italien, Ungern, Slovenien, Spanien, Sverige och Storbritannien.

EU-kommissionens ekonomiska varningsrapport, AMR, är en del i en ny och tuffare övervakning av den ekonomiska utvecklingen i EU.

Källa: Europa-portalen