Från och med idag kan den miljömedvetna kunden välja sakförsäkringar som är märkta med Bra Miljöval. Det är Folksams bil-, villa- och fritidshusförsäkringar det handlar om och miljömärkningen innebär att försäkringarna uppfyller Naturskyddsföreningens krav på att skadereparationerna görs med miljösmart teknik och bra produkter.
– Det känns fantastiskt kul att från och med idag kunna vägleda konsumenter som vill försöka agera miljönyttigt med miljömärkta försäkringar. Det är vi bland de första i världen med. Försäkringsbolagen omsätter stora resurser, 2 564 miljarder förra året, så miljömärkningen kan bidra till en stor miljöinsats och nu börjar vi med bil och småhusförsäkringar, säger Svante Axelsson, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen.
Totalt omsatte svenska skadeförsäkringar 60,4 miljarder kronor 2010. Folksams del av marknaden är drygt 15 procent. Bra kemikalier, miljömärkta inköp och återanvändning av begagnade delar är några av kraven som ställs på skadereparationer för de som har Bra Miljöval försäkringar. Försäkringsbolaget ska också vara ett föredöme i sin energianvändning genom att använda el som är märkt med Bra Miljöval och också hjälpa kunderna med energieffektivisering, sparsam körning och skadeförebyggande arbete. Försäkringspremierna som kunderna betalar in ska förvaltas med krav på miljö och etik, vilket bland annat innebär att pengarna inte får investeras i vapen, alkohol, tobak, pornografi, kärnkraft, uran och kolkraft. Hur försäkringsbolaget arbetar med dessa frågor måste vara redovisat på dess webbplats.
– Vi blev klara med vilka kriterier försäkringar märkta med Bra Miljöval skulle uppfylla för ett halvår sedan men kraven är tuffa och det har tagit så här lång tid att få det första försäkringsbolaget godkänt. Men fler försäkringsbolag är intresserade och vi märker att kriterierna startat många utvecklingsprocesser, säger Eva Eiderström, chef för Bra Miljöval.
Att det var just Folksam som blev först ut att få miljömärkta försäkringar beror på att de var snabbast att klara Naturskyddsföreningens tuffa miljökrav. Det är Naturskyddsföreningens generalsekreterare som fastslår kriterierna och det är också Naturskyddsföreningen som kontrollerar att försäkringsbolaget och dess leverantörer lever upp till kraven genom ett licensavtal. Sedan granskas bolaget genom revision och stickprov varje år.
Källa: Naturskyddsföreningen