Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Snart 10 år sen nivån i a-kassan höjdes

Majoriteten av alla arbetslösa är fortsatt underförsäkrade. Det har inte skett någon höjning av nivån i arbetslöshetsförsäkringen på snart 10 år. Därmed är inkomstskyddet vid arbetslöshet idag väldigt svagt  –  även för de med låga inkomster. Endast 12 procent av alla som jobbade heltid när de blev arbetslösa får 80 procent av sin tidigare inkomst. Det visar siffror från en rapport som SO, Arbetslöshetskassornas Samorganisation, presenterar idag.

Underförsäkrad är den som får ut mindre än 80 procent av sin tidigare lön i arbetslöshetsersättning. Att allt färre arbetslösa får ut 80 procent beror på att a-kassenivåns tak inte höjts sedan 1 juli 2002. Högsta dagpenningen sedan dess är fortfarande 680 kronor.

Två gånger om året rapporterar SO om kompensationsgraden i arbetslöshetsförsäkringen. Rapporterna bygger på statistik ur Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringens (IAF:s) statistikdatabas ASTAT. Den aktuella sammanställningen visar hur det såg ut vecka 35 i år. Vid förra mätningen, vecka 6 år 2011 var situationen i stort sett identisk.

-Nu är det verkligen hög tid för regeringen att höja taket i arbetslöshetsförsäkringen. Högsta dagpenning har inte höjts sedan 2002 och har därför halkat efter löneutvecklingen ordentligt. För att a-kassan ska fungera som en omställningsförsäkring mellan två anställningar måste ersättningen ligga på en anständig nivå, säger SO:s ordförande Harald Petersson.

-Melker Ödebrink, SO:s kanslichef, menar att den låga ersättningsnivån är en starkt bidragande orsak till att drygt 1,4 miljoner personer i arbetskraften valt att ställa sig utanför.

SO riktar återigen en uppmaning till regeringen att snarast besluta om att höja och indexera taket. Dels för att arbetslöshetsförsäkringen även fortsättningsvis ska vara en försäkring med hög legitimitet som erbjuder människor trygghet och dels för att inte värdet av försäkringen ska urholkas ytterligare.

Källa: A-kassornas Samorganisation (SO)

A-kassornas Samorganisation (SO) är intresse- och serviceorganisation för Sveriges 31 a-kassor
En central uppgift för SO är dels att föra ut tolkningar och rekommendationer till a-kassorna som grund för en enhetlig rättstillämpning av arbetslöshetsförsäkringen, dels att ha en dialog med media och beslutsfattare om arbetslöshetsförsäkringen.