Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Vårdförbundet: Bra att Arbetsmiljöverket reagerar på överbeläggningar

Foto: Wikimedia

Arbetsmiljöverket tar i med hårdhandskarna mot överbeläggningarna. – Det är bra, men vite löser inga problem. Vården måste organiseras på annat sätt, säger Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet.

Trots upprepade försök att få stopp på sängar i korridorer och trånga utrymmen har problemen fortsatt på två sjukhus i Skåne. Nu chockhöjs vitesbeloppet till miljonbelopp varje gång en sjukhussäng står på ett otillåtet sätt, rapporterar Sveriges Radio Ekot idag.

–      Vi har minst sängplatser i Europa. Det diskuterades nyligen på ICN som är sjuksköterskornas internationella organisation, säger Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet.

–      Det här med viten löser ingenting. Vårdens huvudmän tycker att det är biligare att betala vite än att ta itu med vårdens organisation. Vi måste titta på antalet vårdplatser och vårdens organisation för att komma tillrätta med problemet, säger hon.

För åtta år sedan förbjöd arbetsmiljöverket Skånes Universitetssjukhus i Malmö att ställa sängar i korridorer och trånga utrymmen. Några år senare fick Helsingborgs Lasarett samma förbud. Men det här har inte hjälpt enligt Arbetsmiljöverket, som bara under senaste året har fått in över 130 anmälningar på sjukhusen om stress och hög arbetsbelastning på grund av överbeläggningar, rapporterar Ekot.

– När vi gör inspektioner kan vi hitta patienter och sängar på toaletter, expeditioner, i förråd och i korridorer, och många gånger skapar det här väldigt svåra situationer för personalen. Det är ett sätt att via det här beslutet komma åt de här frågorna, säger Mikael Sjöberg GD på Arbetsmiljöverket till Ekot.

– Det är självklart helt oacceptabelt med sängar på toaletter, i förråd och korridorer. Det kan låta fånigt att det ska vara 80 centimeter mellan sängarna även i vårdrummen, men det handlar om patientsäkerhet, smittorisk och personalens arbetsmiljö, säger Sineva Ribeiro.

–      Vi pratar hellre om vårdmiljö. Det innefattar både patientens miljö och personalens arbetsmiljö, säger hon.

Vårdförbundet anser att det behövs lite fler vårdplatser men framförallt bör vårdens organisation ses över. Är det rätt patienter som ligger i sängarna eller ska vården organiseras på annat sätt? Används personalens kunskaper fullt ut?

Sineva Ribeiro ger ett exempel: Gamla Agda får vänta åtta timmar på akuten. Det blir kväll och hon läggs in för att skrivas ut nästa dag.

– Istället för att överhuvudtaget behöva sitta åtta timmar på akuten och än mindre ligga kvar över natten kunde Agda ha fått god hjälp av distriktssköterska, specialistsjuksköterska i äldrevård och läkare i en utbyggd primärvård och med en nationell äldrehälsovård, säger hon.

Källa: Cisionwire