Cyklisterna är idag den grupp trafikanter som står för flest antal svårt trafikskadade i Sverige. Cyklister i åldern 34 – 44 år skadas oftast i kollisioner med bil. September är den månad på året då det sker flest olyckor. Det visar en analys som försäkringsbolaget If gjort av cykelolyckor mellan 2005 och 2010.
Allt fler cyklar vilket är positivt både för hälsan och miljön. Samtidigt är cyklisterna en utsatt grupp i trafiken. Cyklister är idag den trafikantgrupp som råkar ut för flest allvarliga skador i Sverige, till och med fler än bilisterna. Varje år skadas runt 3 000 cyklister så svårt att de behöver sjukvård minst ett dygn.
Av alla cykelolyckor är över 70 procent singelolyckor, men olyckor med bilar har allvarligast konsekvenser.
If har gjort en analys av 438 olyckor mellan cyklist och personbil som inträffade åren 2005 – 2010. Flest olyckor sker bland cyklister i åldern 35-44 år. Risken för allvarligare skador ökar med stigande ålder. Störst antal cykelolyckor sker i september, följt av maj månad. De flesta olyckor sker på eftermiddagen och morgonen.
– Genom att bygga upp en databas och analysera vem, när och hur man som cyklist drabbas hoppas vi kunna bidra med kunskap och påverka trafiksäkerhetsutvecklingen i rätt riktning. Den offentliga statistik som finns idag är i många fall missvisande och otillräcklig, säger Irène Isaksson-Hellman, trafikforskare på If.
Enligt en undersökning som gjorts på uppdrag av If bland 3 644 personer anser sex av tio tillfrågade att bilen inte är den största risken i trafiken. Bilisterna själva lyfter istället fram cyklister som en stor fara. Även övriga grupper i trafiken ser störst faror hos andra än sig själva. Cyklister anger i högre grad bilister och fotgängare som faror. Fotgängarna svarar bilförare och cyklister. Generellt undervärderar man risken hos den egna trafikkategorin.
Källa: Cisionwire