EU ska se över reglerna för sär-när för att göra dem tydligare och stänga till kryphål i dagens regelverk. Sär-när är en förkortning för livsmedel för särskilda näringsändamål. Det innefattar bland annat mat för spädbarn, allergenfria livsmedel och livsmedel för idrottare, diabetiker eller för speciella medicinska ändamål.
EU-parlamentet och ministerrådet ska behandla ett förslag från EU-kommissionen om regler kring så kallade sär-närlivsmedel. Livsmedelsverket har skickat en remiss till ett antal kommuner, organisationer och andra som kan vara berörda för att få in åsikter om förslaget.
Täpper till kryphål
Många gånger är det svårt att avgöra om en produkt ska klassificeras som läkemedel, nytt livsmedel, kosttillskott eller livsmedel för särskilda näringsändamål.
– Det är bra att sådana kryphål i lagstiftningen täpps till, till exempel att sådant som inte är sär-när nischas som sär-när för att kringgå stränga regler om hälsopåståenden, säger Kristina Sjölin på regelutvecklingsavdelningen vid Livsmedelsverket.
Inga produkter ska behöva tas bort från marknaden på grund av förslaget, men det kan bli nödvändigt med en annan sorts märkning.
Begreppet sär-när försvinner
Förslaget innebär att dagens så kallade ramdirektiv om sär-när försvinner och därmed också begreppet sär-när. Många av de produkter som idag omfattas av sär-närbegreppet kommer att regleras på annat sätt till exempel reglerna om närings- och hälsopåståenden. Förslaget innebär också att kommissionen ska införa olika regler, bland annat kring livsmedels sammansättning, krav för märkning, presentation och reklam, och vilka bekämpningsmedel som får användas.
Dagens regler om barnmat, livsmedel för speciella medicinska ändamål och livsmedel för glutenintoleranta kommer att finnas i andra rättsakter.
Utreder effekter
Livsmedelsverket analyserar effekterna av förslaget när det gäller svenska förhållanden. Remissinstansernas synpunkter på tänkbara konsekvenser är därför värdefulla, till exempel om regleringen kan leda till särskilda problem.
Remisstiden går ut 30 augusti.
Källa: Livsmedelsverket.