Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Så leker barnen säkert i sommar

 

Foto: Fastighetsägarna

Har barnen hopp i benen eller längtar de efter att plaska runt i poolen i sommar? Ta reda på vad som gäller innan du investerar i plaskpooler och studsmattor till den gemensamma gården vid ditt hyreshus. Rekommendationen är att alltid ha en dialog med hyresvärden först. Fastighetsägarna guidar dig så att barnen kan hoppa och bada tryggt i sommar.

Finns det något skönare än att se småbarnen hoppa och leka i den uppblåsbara plaskpoolen? De flesta kan hålla på i timmar… Men vem ansvarar egentligen för plaskpoolen om olyckan är framme i ett obevakat ögonblick?

Grundregeln är att du som köpt en plaskpool också ansvarar för den. Alltså är rekommendationen att hela tiden ha uppsikt, och sedan ta bort både poolen och vattnet när barnen lekt klart. Varje år inträffar olyckor där små barn drunknar i plaskpooler som är obevakade.

– Men du bör alltid först ha pratat med hyresvärden innan du fyller en plaskpool, säger Charlotte Andersson, chefsjurist på Fastighetsägarna GFR.

För de större pooler som blir alltmer populära är det andra regler som gäller. En sådan pool betraktas om en fast anordning vilket hyresvärden alltid ansvarar för. Och det kräver både skyddsstaket om poolen är djupare än 20 centimeter samt att man ständigt har uppsikt.

– Många hyresvärdar vill erbjuda en trygg miljö för sina hyresgäster. Därför rekommenderar de flesta att man inte har någon större pool eftersom den kan vara svårt att sköta. Men det är alltid den enskilde hyresvärden som bestämmer, säger Charlotte Andersson.

Att investera i en gemensam studsmatta kan också vara lockande på sommaren. Men statistiken visar att över 5000 barn skadar sig årligen på studsmattor. Och trenden är att antal skadade barn ökar eftersom allt fler köper studsmatta. Samtidigt är studsmattan bra för både motorik, balans och kondition. Investera därför med sunt förnuft. Du som köper en studsmatta till den gemensamma gården är alltid ansvarig om något skulle hända.

– Vår rekommendation är att alltid först ha en dialog med din hyresvärd innan du köper en studsmatta. Även om du är ansvarig för om något händer kanske studsmattan står i vägen för transporter eller gräsklippare. Då har hyresvärden rätt att ta bort den och det vore väl bortkastade pengar, säger Charlotte Andersson.

Så undviker du olyckor på studsmattan

  • Låt barnen hoppa en i taget
  • Små barn ska vara under uppsikt av vuxen person
  • Använd skyddsnät som kan monteras på studsmattan för att förhindra att barnen trillar av
  • Låt inte barnen ha hårda leksaker med på mattan, de kan landa på dem och skada sig
  • Hoppa inte när det är blött eftersom studsmattan blir hal

Källa: Barnolycksfallsfonden/Fastighetsägarna