Från och med midnatt söndag den 10 juli kan den som skräpar ned i parker eller på gator och torg få 800 kronor i böter direkt på plats. Då träder nämligen lagändringen ikraft som gör att s.k. nedskräpningsförseelse kan leda till ordningsbot.
– Jag hoppas och tror att det leder till ett renare Sverige. Avsikten är inte att folk ska betala en massa böter, utan att de ska sluta att skräpa ned. Alla som en helgmorgon passerat t.ex. populära grönytor innan de städats vet hur illa det kan se ut. Det och annan nedskräpning vill vi få bort genom lagändringen, säger miljöminister Andreas Carlgren.
Det är enligt Miljöbalken redan innan lagändringen förbjudet att skräpa ned, men det krävs att åklagare kopplas in för att någon ska lagföras för brott. Det har visat sig vara en för krånglig process för att komma åt nedskräpning på allmän plats.
Nu införs brottet nedskräpningsförseelse i lagen. Riksåklagaren har fastställt ordningsboten till 800 kronor och nämner i sina föreskrifter att ordningsboten kan ges till den som kastar mindre mängder skräp, som engångsartiklar och glasflaskor, i parker och på gator och torg. Vid sådana fall av nedskräpningsförseelse kommer polisen alltså att kunna förelägga böter direkt på platsen på samma sätt som vid en fortkörning.
– Det kommer nu att utvecklas en rättspraxis för olika former av nedskräpning som blir vägledande för polis och rättsväsendet i övrigt. Min förhoppning är att åtgärden ska verka förebyggande på alla former av nedskräpning. Vi kommer att följa utvecklingen av rättspraxis noga. Det finns undersökningar som talar för att ju mindre skräp som finns på en plats, desto högre är tröskeln att skräpa ned -och tvärtom. Det handlar om att vi alla tar vårt personliga ansvar för en ren och säker närmiljö, säger Andreas Carlgren.
Den som kastar större mängder skräp eller t.ex. slänger förpackningar som innehåller miljöfarliga ämnen risker så som idag att åklagare prövar ärendet. Och då kan straffet bli böter (normalt dagsböter) eller fängelse i högst ett år.
Källa: Miljödepartementet.