Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Kvinnliga dramatiker åter på de svenska scenerna

Foto: Wikimedia
Foto: Wikimedia

Nära Livet

Kvinnliga dramatiker åter på de svenska scenerna – det ska vi fira!

Den 25 och 26 april avslutas Östgötateatern, Länsteatern i Örebro och Riksteaterns samarbetsprojekt Spets på Södra Teatern i Stockholm. Den 25 april blir det föreställning med Ulla Isakssons hyllade Nära livet, årets Alfhildpristagare utses och så blir det fest i Södra Bar med Rättviseförmedlingens initiativtagare Lina Thomsgård som dj. Den 26 april åtföljs Nära livet av ett samtal mellan regissören Jenny Andreasson och Lena Lennerhed, ordförande i RFSU och professor i idéhistoria.

Dryga tre år har gått sedan Riksteatern tillsammans med Östgötateatern och Länsteatern i Örebro tillsammans med skådespelare, regissörer och arrangörer började skriva om den svenska teaterhistorien. Då, 2006, kände inte många till att några av 1800-talets allra mest spelade dramatiker var kvinnor. Men det har Spetsprojektet, som satt strålkastarljus på kvinnliga dramatiker, ändrat på.

– Pjäser med många år på nacken har ”dammats av” och visat sig vara gångbara även i dag. De har känts spännande och nya och samtidigt varit en motvikt till alla de pjäser, oftast skrivna av män, som spelas om och om igen i nya uppsättningar och med nya tolkningar, säger Lena Lundman som är ordförande i Riksteatern i Östergötland och som tillsammans med Hervor Svenonius, ordförande i Karlstad Teaterförening, regissören Jenny Andreasson, Riksteaterns vd Birgitta Englin och Östgötateaterns chef Johan Celander, utgör årets jury för Alfhildpriset.

– Jag känner också en alldeles egen stolthet över samarbetsprojektet eftersom mitt hjärta tillhör både Riksteatern och Östgötateatern. Östgötateaterns föreställningar har jag följt sen jag var tonåring och Riksteatern blev jag starkt engagerad i för cirka 15 år sen när jag insåg vad Riksteatern betyder för möjligheten att uppleva teater utanför de stora städerna, säger Lena Lundman.

Den 25 april och 26 april firar vi att de kvinnliga dramatikerna är tillbaka för att stanna med att spela Ulla Isakssons Nära livet på Södra Teatern. Den 25 april delas dessutom det sista planerade Alfhildpriset ut och så blir det fest i Södra Bar med Rättviseförmedlingens Lina Thomsgård som dj efter föreställningen. Den 26 april åtföljs Nära livet av ett samtal om mödradödlighet, historiskt och i världen, mellan regissören Jenny Andreasson och RFSU:s ordförande Lena Lennerhed.

Alfhildpriset, som innebär en pjäsbeställning från Riksteatern, har instiftats av Riksteatern och Östgötateatern för att stimulera dramatik som synliggör ett kvinnligt perspektiv på allmänmänskliga frågor. Det går under en treårsperiod gå till en dramatiker som verkar i 1800-talsdramatikern Alfhild Agrells anda. 2009 tilldelades Sara Stridsberg priset, och året dessförinnan gick det till Mirja Unge.

Nära livet av Ulla Isaksson är den sista planerade pjäsen inom Spetsprojektet, ett flerårigt samarbete mellan Riksteatern, Östgötateatern och Länsteatern i Örebro som sätter strålkastarljus på kvinnliga dramatiker genom tiderna. Första Spetssäsongen 2007/2008 spelades Alfhild Agrells Räddad, En gammal koffert med texter av Maria Jotuni och Helena Nyblom, Familjelycka av Anne Charlotte Leffler och Drottning på kryckor med texter av Victoria Benedictsson och Frida Stéenhoff. Säsongen 2008/2009 spelades Stina Aronsons Syskonbädd från 1931, och under våren 2009 har publiksuccén En gammal koffert turnerat igen, med en ny och utökad version. På Länsteatern i Örebro har man spelat Frida Stéenhoffs Lejonets Unge inom ramen för projektet.

Nära livet av Ulla Isaksson:
På förlossningskliniken finns Cecilia som just fått missfall, Hjördis som försökt göra en olaglig abort och höggravida Stina som bara längtar efter sitt barn. Liv och död står sida vid sida med ensamhet och gemenskap i Ulla Isakssons Nära livet som blev film av Ingmar Bergman 1958 och som nu blivit teater i regi av Jenny Andreasson.
Av: Ulla Isaksson Regi: Jenny Andreasson Med: Linda Birgersson, Ida Löfholm, Gunilla Orvelius, Gloria Tapia, William Wahlstedt och Monica Wilderoth Scenografi och kostym: Marika Feinsilber
Nära Livet i regi av Jenny Andreasson hade premiär på Östgötateatern i Norrköping 19 september 2009 och har under januari och första halvan av februari 2010 spelats på Länsteatern i Örebro. Den 17 februari hade föreställningen turnépremiär i Riksteaterns regi på Scalateatern i Karlstad.

SPETSPROJEKTET FIRAS UNDER TVÅ DAGAR PÅ SÖDRA TEATERN

Den 25 april
19:00 Nära Livet
21:00 Utdelning av Alfhildpriset i salongen
21:15-24:00 Fest och mingel i Södra Bar. DJ: Lina Thomsgård, initiativtagare Rättviseförmedlingen
Läs mer om Rättviseförmedlingen på www.rattviseformedlingen.se

Den 26 april
19:00 Nära Livet
21:00 Samtal mellan regissören Jenny Andreasson och Lena Lennerhed, professor i idéhistoria och ordförande för RFSU, som arbetar med att bekämpa mödradödligheten globalt, i Södra Bar. Ämnet är: ”Vår tids skandal – en verklighet redan glömd?”: Varje minut dör en kvinna i samband med en graviditet. Den verklighet som utspelar sig i förlossningssalen i Nära Livet är vardag i många länder. År 2000 slog FN fast åtta millenniemål för att förändra världen och halvera fattigdomen fram till år 2015. Att bekämpa mödradödlighet (nr 5) är det mål som visar minst chans att uppfyllas. I Niger riskerar 1 av 7 kvinnor att dö, i Afghanistan 1 av 8, i Tchad 1 av 11 – och i Sverige 1 av 17.400. Varför är inte kvinnor livsvillkor inte en högprioriterad fråga för världens politiker? Vad betyder teatern för att synliggöra kvinnors historia? Vilken roll spelar teatern i kampen för kvinnors rättigheter – i Sverige och utvecklingsländer? Hur gick kampen i Sverige för kvinnors rätt till sin kropp? Tabu och stigmatiseringar kring abort – hur kan det brytas

Om Riksteatern
Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. 230 riksteaterföreningar i Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteatern når årligen en sammanlagd publik på drygt 1 200 000 personer. Riksteaterns vision är att skapa mentala krockar på många språk för att sätta tanken och känslan i rörelse samt bidra till att varje medborgare deltar, har inflytande och känner delaktighet i samhället. Riksteaterns vision är också att vara föregångare i att utöva och utveckla nya former för deltagande, delaktighet och inflytande, för att skapa morgondagens demokrati. I genomsnitt spelar Riksteatern cirka 10 föreställningar på olika scener i Sverige varje dag under säsong. 465 personer anställs av Riksteatern per månad under turnéperioderna i september-maj och varje natt bor 40 av Riksteaterns medarbetare på hotell. Sedan 2006 finns det fem turkiska riksteaterföreningar som arrangerar föreställningar för turkisktalande publik. Riksteatern har också en omfattande internationell verksamhet, bland annat ett flerårigt samarbete med sju teatrar i Finland och teatern gör regelbundet gästspel utomlands. Riksteaterns Tyst Teater som spelar teater för döva och hörande barn, unga och vuxna har funnits på Riksteatern sedan 1977. Södra Teatern och Cullbergbaletten är också delar av Riksteatern. 21 organisationer har valt att ansluta sig till Riksteatern. Riksteaterns statliga anslag uppgår 2009 till 263 MKR. Birgitta Englin är vd för Riksteatern.

Källa: södra Teatern