Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Urfolkens kunskaper är framtiden

Världskonferensen Terra madre invigdes på fredagen och fortsatte sen på lördagen med mycket givande samtal och diskussioner mellan delegaterna från hela världens urfolk.

– Vi är här för att peka ut en ny riktning som ska leda ur de kriser som vår planet befinner sig i, säger Carlo Petrini, Slow Foods grundare som är i Jokkmokk för världskonferensen Terra Madre. Här finns representanter från världens många urbefolkningar, t.ex. bönder, fiskare, fårfarmare och forskare. Vi är här för att lyssna och lära oss av dem, som av tradition alltid har levt i en harmonisk relation till naturen, säger Petrini.

Carlo Petrini kände sig hedrad av att vara i Jokkmokk på världskonferensen samma dag som Slow Food fyller 25 år. Terra Madre är Slow Foods nätverk för bl.a. bönder, jordbrukare, fiskare, andra matproducenter samt kockar och forskare. De samlas för diskutera mat, ekonomi, politik och klimat.

– Vi är här för att stötta urfolken och stärka deras position och röst i världen. Vi behöver ändra vår livsstil och lära oss av urfolken och deras värderingar. I vårt moderna samhälle är det högsta värdet den ekonomiska förtjänsten, så bör det inte vara. Det högsta värdet borde vara naturen, hur vi brukar den påverkar oss alla. Urfolken har genom åren värderat naturen högst. Pågrund av deras synsätt har de blivit attackerade, utnyttjade och sedda som omoderna och värdelösa. Nu är det tid att reflektera och tänka om. Konferensen har visat att det finns mer som förenar urfolken än skiljer dem åt.

Albina Morilova, Kamtjatka, Ryssland:

– Jag kommer från en traditionell fiskeby, vi har fiskat i många generationer men nu har energiindustrin tagit vår mark så att vi inte längre kan fortsätta med vårt traditionella fiske. Vi blev hänvisade till ett annat område, men där finns ingen fisk. Det har drabbad hela vår befolkning. Jag har slagits av att vi urfolk stöter på samma problem vart vi än kommer ifrån. Vi kan stötta varandra och försöka hitta lösningar tillsammans.

En man från Östra Indien har lärt känna samer och sedan tidigare vetat att samer med stolthet bär kolt, detta har stärkt hans självkänsla och lett till att han nu för första gången själv också vågar bära dräkten som hör till hans klan.

Kort från invigningsceremonin:

Under fredagskvällen hölls invigningsceremonin, en välbesökt tillställning.

Före invigningen samlades delegaterna för fotografering och gick sedan i procession till Storkåtan för att delta i invigningsceremonin. Ceremonin inleddes med att delegaterna överlämnade jord som de tagit med sig från sina respektive länder.
Besökare, delegater och gäster fick lyssna till flera artister, bland andra. Simon-Issát Marainen, Johan Märak, Katarina Rimpi. Dessutom så uppträdde Dálvvádiskören från Jokkmokk tillsammans med Sofia Jannok. De fick även bevittna en traditionell bushmen-regndans utförd av två delegater från Sydafrika.

Kvällen avslutades strax före midnatt med gemensam ”alljojk”.

Källa: Slow Food Sverige.