Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Delegater nekas resa till Terra Madre i Jokkmokk

Urfolksdelegater från Etiopien, Kenya, Kamerun och Niger nekas utresa för att delta under urfolkskonferensen Indigenous Terra Madre i Jokkmokk.

Sveriges ambassad i Addis Abbeba ger inte utresetillstånd till åtta etioptiska urfolksdelegater från Gujifolket. De skulle ha befunnit sig i Jokkmokk för att delta på världens första urfolkskonferens i Slow Foods regi.

Sveriges ambassad hänvisar, trots utställda garantier från Slow Food International, till att ”avhoppanderisken var alltför hög” och till att ””personerna bedömdes som oetablerade i landet och för att de i stort sett var av helt avsaknad av egna medel”.

– Detta strider mot de mänskliga rättigheter som FN har slagit fast och som gäller för urfolk likaväl som för alla människor. Det är diskriminerande enligt FN:s deklaration om diskriminering och utifrån Europakonventionen, säger Ol Johan, ordförande i Slow Food Sàpmi.

Även andra delegater från den afrikanska kontinenten har hindrats att resa ut från sina hemländer, två delegater från Kenya, en delegat från Kamerun respektive Niger. I de fallen är det inte Sveriges ambassader som står bakom besluten.

Terra Madre för ursprungsfolk i Jokkmokk samlar cirka 200 delegater från 30 olika länder från ett 50-tal olika ursprungsfolk. Dessutom deltar ett hundratal observatörer samt ytterligare hundratalet volontärer från Sapmi, Sverige och andra länder.

Delegaterna på konferensen är till exempel jordbrukare, fårfarmare och småproducenter från olika urfolk och många har aldrig varit utanför sina hemländer.

Målet med denna först ursprungskonferens i Slow Foods regi är att samla folk från hela världen för att diskutera mat, klimat och ett hållbart leverne i samklang med naturen.

– Vi urfolk har mer gemensamt än vad som skiljer oss åt. Vi behöver tala med en röst och visa upp en gemensam strategi. Vi hoppas kunna organisera oss för att visa det som är vår styrka, säger Ol Johan.

En av delegaterna på Terra Madre, Roba Bulga tillhör ett av urfolken i östra Etiopien. Han studerar idag vid Slow Foods universitet i Pollenzo, Italien. Många av hans vänner nekades utresa ur Etiopien.

– De har åkt tillbaka hem och gett upp försöken att få komma till Jokkmokk. Det är naturligtvis en besvikelse när ursprungsfolk hindras ifrån att mötas, säger Roba Bulga.

– Jag hoppas trots detta att detta första Terra Madre för oss ursprungsfolk kan bli en viktig plattform för arbetet med våra rättigheter, för en bättre matrpoduktion och för ettt hållbart klimat. Vår utgångspunkt är att jorden tillhör oss alla och att vi har ett gemensamt ansvar för den var vi än lever.

En av de viktigaste frågorna under konferensen är frågan om biologisk mångfald och risken med de monokulturer som blir allt vanligare i samband med den storskaliga matproduktion som blir allt vanligare i många länder.

Källa: Slow Food