Att renovera sitt boende till ett drömhem är det många som vill. Under 2011 planerar hela 43 procent av svenskarna att renovera sina hem. Och bland dem som tänker ta hjälp av fackmän tänker en övervägande majoritet använda sig av ROT-avdraget. Det visar en ny undersökning från Trygg-Hansa.
Undersökningen visar att varannan svensk har byggt om sitt hem de senaste två åren och att 43 procent planerar en renovering under 2011. Statistik från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) visar att 25 000 personer skadar sig varje år i samband med ombyggnader. Av dem som tänker anlita fackmän när de renoverar sina hem i år planerar en klar majoritet, hela 83 procent, att använda sig av ROT-avdraget. Intresset för ROT-avdraget i dag skiljer sig från hur det såg ut för bara två år sedan, när Trygg-Hansa gjorde en liknande undersökning. Då uppgav närmare 6 av 10 att ROT-avdraget och den låga räntan inte alls spelat in i renoveringsbesluten.
– ROT-avdraget gör det lättare för många svenskar att bygga sitt drömboende, eftersom man får möjligheten att endast betala för halva arbetskostnaden. Eftersom denna möjlighet ges skulle jag rekommendera alla de som planerar en renovering att använda sig av en fackman, så att ombyggnationen sker enligt gällande byggregler, säger Håkan Franzén, produktspecialist inom hus- och hemförsäkring.
ROT-avdraget innebär att man kan erhålla skattereduktion för halva arbetskostnaden för husarbete, men högst 50 000 kr per person och år. Förutsättningen är att man anlitar en hantverkare med F-skattesedel för jobbet.
Få anmäler en värdeökning
Undersökningen visar vidare att hela 39 procent av dem som renoverat sina bostäder de senaste två åren inte har kontaktat sitt försäkringsbolag för att se om förändringen påverkar försäkringen. Siffran är högst bland svenskar mellan 35-49 år, bland dem har nästan hälften (46 procent) inte anmält sin värdeökning till sitt försäkringsbolag.
– Tänk på att vissa ändringar i bostaden, till exempel om huset byggts till eller om ett extra badrum byggts, ska anmälas till ditt försäkringsbolag. Det är viktigt för att kunna vara säker på att man är fortsatt fullt försäkrad vid oförutsedda händelser, till exempel om ett vattenrör börjar läcka. Är du osäker på om en ombyggnad medfört ändringar som måste anmälas, kan du alltid ringa ditt försäkringsbolag för rådgivning, säger Håkan Franzén.
Renoveringstips och råd:
Anlita en fackman för att försäkra dig om att ombyggnationen sker enligt gällande byggregler
Anlitas en fackman kan skattereduktion erhållas för halva arbetskostnaden (ROT-avdrag)
ROT-avdrag medges för exempelvis renovering av badrum och kök, installation av braskamin, tvätt av husets fasad och målningsarbeten (källa: Skatteverket)
Se till att ditt försäkringsbolag har korrekta uppgifter om bl.a. bostadens yta för att vara säker på att försäkringen gäller även efter renoveringen
Ring ditt försäkringsbolag för rådgivning om du är osäker på vad som gäller efter renovering
Källa: Trygg-Hansa
Om undersökningen
Trygg-Hansa har under februari 2011 låtit intervjua 1010 svenskar mellan 18-64 år med hjälp av undersökningsföretaget YouGov.