I veckan påbörjades arbetet med att försöka flytta vargen då Länsstyrelsen i Dalarna godkänt ta emot den.Vargen är en avkomma till en invandrad varg från öst. Dessa valpar, leder till en mindre inavlad vargstam. Därför var flytten viktig och det gick bra och vargen är nu utsläppt.
Tidigare i veckan påbörjades arbetet med att försöka flytta vargen. Länsstyrelsen i Dalarna beslutade att de kunde ta emot den. Vargen är en avkomma till en varg som kommit österifrån. Invandrade vargar som får valpar, leder till en mindre inavlad vargstam. Därför var flytten viktig. Den gick bra och vargen är nu utsläppt i frihet.
– Vi flyttade vargen med flyg under fredagskvällen. Två veterinärer var med under hela flytten. Det är en hanne på 46 kilo och den har gott hull, berättar Helene Lindahl Vik, handläggare på Naturvårdsverket.
Vargen har orsakat problem för Gällivare sameby. Samebyn ansökte därför om skyddsjakt. Eftersom det är en genetiskt värdefull varg beslutades att försöka flytta vargen istället för att skjuta den.
-När ansökan om skyddsjakt kom in började vi undersöka om det var möjligt med en flytt och var vargen i sådant fall skulle kunna släppas ut. Vi hörde oss för med länsstyrelser i Mellansverige och fick ett positivt svar från Dalarna, säger Helene Lindahl Vik.
Så gick flytten till
Vargen sövdes från helikopter med en bedövningspil. Det är samma metod och medel som man använder då stora rovdjur förses med sändare av forskningsskäl. Man följde vargen tills bedövningen tog. Därefter tog man en del prover och vargen försågs med radiosändare samt avmaskades. Veterinär var med under sövning och transporten med flyg från Norrbotten till utsläppsplatsen i Dalarna, där vargen släpptes efter ett tidigare godkännande av markägaren. Vi kan nu följa hur den förflyttar sig med hjälp av radiosändaren.
Källa: Naturvårdsverket.