Feministiskt initiativ vill stärka papperslösas rätt till skydd. Feministiskt initiativs kongress antog idag ett uttalande om att alla som idag är papperslösa eller som har stannat i landet efter avslag på asylansökan, ska få permanent uppehållstillstånd. Feministiskt initiativ vill också att kvinnofridslagen ska överordnads utlänningslagen så att papperslösa kvinnors rätt till skydd står över hot om avvisning.
– Grunden för Feministiskt initiativs politik är att ingen ska diskrimineras. Att papperslösa väljer att leva utan några som helst mänskliga rättigheter framför att utvisas är ett tydligt underkännande av Sveriges flyktingpolitik som bryter mot internationella konventioner och Svensk lagstiftning, säger Sissela Nordling Blanco, nyvald talesperson för Feministiskt initiativ.
Feministiskt initiativs kongress som under helgen pågår i Malmö har antagit två flyktingpolitiska uttalanden. Partiet vill införa en allmän flyktingamnesti mot bakgrund av att asylprocessen idag inte är rättssäker i Sverige och att särskilt kvinnors och hbt-personers asylskäl inte respekteras. Partiet vill också papperslösa kvinnor ska omfattas av den rätt till skydd som gäller för alla andra kvinnor i vårt samhälle. Därför vill partiet att kvinnofridslagen överordnas utlänningslagen så att alla kvinnors rätt till skydd står över hot om avvisning, att utlänningslagen förtydligas för att garantera en rättslig praxis där kvinnors asylskäl i sig betraktas som tillräcklig grund för att leda till permanent uppehållstillstånd vid asylprövning och att papperslösa kvinnor som medverkar i brottsutredning ska beviljas tillfälligt uppehållstillstånd så länge förundersökning eller domstolsprocess pågår
– Vi vill motverka alla former av diskriminering och idag bryter svensk migrationspolitik mot FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna och Genèvekonventionen. Papperslösa kvinnor är helt rättslösa och är därför ett lätt byte att hota, råna, utpressa eller utsätta för sexuella trakasserier och övergrepp. Vi vill motverka alla former av diskriminering, säger Sissela Nordling Blanco.
Källa: Feministiskt initiativ