Tisdag 15 mars släppte vi biljetterna till höstens repertoar. På scen återkommer till hösten såväl Morgan Alling som Maria Bonnevie och Reine Brynolfsson efter tjänstledighet.
Morgan Alling gör rollen som tjänaren Truffaldino i den fysiska komedin Två herrars tjänare, Maria Bonnevie spelar Hedda Gabler, och Reine Brynolfsson ser vi som psykolog i Duett för en.
Som vanligt rymmer repertoaren gamla och moderna klassiker, liksom nyskrivet och experimentellt. På Unga Dramaten blir det två urpremiärer av svenska författare, med nyskrivet av Martina Montelius och DI-studenten Johanna Emanuelsson.
Dramatenpaketet
Med Dramatenpaketet erbjuder Dramaten en möjlighet att köpa biljetter till flera pjäser för ett rabatterat pris. Fem pjäser ingår i paketet och paketpriset gäller vid köp av minst tre av dessa.
Följande pjäser ingår: Två herrars tjänare, Tjuvar, Natten är dagens mor, Misantropen och Hedda Gabler.
Dramatenpaketet kan köpas t o m 4 april, och de pjäserna som ingår kan tills dess enbart köpas som del av paket.
Höstens nyheter:
TVÅ HERRARS TJÄNARE
av Carlo Goldoni
En klassisk komedi i ny version. Fart, fest och färg! Morgan Alling kommer tillbaka till Dramaten som världens mest stressade tjänare, på besök i Venedig bland kanaler och gondoler.
I rollerna Morgan Alling, Pontus Gustafsson, Hans Klinga, Mats Bergman m fl
Översättning Eva Alexandersson
Regi Peter Langdahl
Scenografi och kostym Karin Betz
Ljus Torben Lendorph
Peruk och mask Sofia Ranow Boix-Vives, Lena Bouic-Wrange
Premiär september Stora scenen
NATTEN ÄR DAGENS MOR
av Lars Norén
Ett skådespel där vi möter en familj som driver hotellverksamhet och kämpar för att klara sig, såväl ekonomiskt som känslomässigt. Den alkoholiserade fadern driver de övriga familjemedlemmarna till sammanbrott. Men här avslöjas också familjens djupare bindningar där kärlekslängtan visar sig som starkast när mörkret är som djupast.
Regissören Björn Melander återvänder nu till pjäsen som han regisserade med stor framgång 1984 . Uppsättningen finns även i en version för tv som då sändes med de två pjäserna Kaos är granne med Gud och Modet att döda.
I rollerna Örjan Ramberg m fl
Regi Björn Melander
Scenografi Sören Brunes
Kostym Mathias Clason
Ljus Rudi Schuster
Peruk och mask Mimmi Lindell
Premiär i oktober Stora scenen
HEDDA GABLER
av Henrik Ibsen
Hedda Gabler är en av teaterhistoriens mest omdiskuterade roller. Å ena sidan elak och manipulativ, å andra sidan ett uttryck för en maktlös människa utan möjlighet att påverka sitt liv.
Eva Dahlman regisserade senast succén ”En handelsresandes död” på Dramaten.
I rollerna Maria Bonnevie, Christopher Wagelin, Sofia Pekkari, Peter Andersson m fl
Översättning Klas Östergren
Regi Eva Dahlman
Scenografi och kostym Lehna Edwall
Peruk och mask Peter Westerberg, Linda Hyllengren
Premiär i december Stora scenen
DUETT FÖR EN
av Tom Kempinski
För första gången i sitt liv besöker Stephanie Abrahams en psykolog, Dr Feldmann. Sjukdomen MS har tvingat henne att ge upp karriären som violinist och fått henne att tvivla på sin identitet, sin inre styrka och sin mans kärlek. Hon har till och med övervägt självmord. Och ingen finns det att skylla olyckan på, bara sjukdomen som hon inte med all envishet i världen kan besegra.
”Duett för en” är ett kammarspel om hur ett livsavgörande problem tvingar oss att konfrontera våra innersta rädslor och ändra livsinställning, hur djupa sorger kan tvinga oss att se världen på nya sätt.
I rollerna Reine Brynolfsson och Melinda Kinnaman
Översättning Lars Björkman
Regi Björn Melander
Scenografi och kostym Jan Lundberg
Ljus Roger Larsson
Peruk och mask Lena Strandmark
Premiär i augusti Lilla scenen
TJUVAR
av Dea Loher
Tjuvar är en humoristisk samtidstragedi om tolv personer vars öden på olika sätt korsas. Tolv personer som varken kan hantera sin ensamhet eller nära relationer. Som kanske lever mer i fantasin än i verkligheten. Och som alla bevisar tesen: att krossa en människas drömmar och ambitioner är mycket lättare än man kan tro.
Dea Loher, född 1964, är en tysk dramatiker som idag spelas över hela Europa. Hon återkommer gärna till det moderna samhällets påverkan på oss människor. Hennes texter kombinerar drastisk humor med djupaste melankoli.
I rollerna Johan Holmberg, Melinda Kinnaman, Hannes Meidal, Nadja Weiss, Malin Ek, Thomas Hanzon, Lotta Tejle, Björn Granath, Lil Terselius, Filip Alexanderson m fl
Regi Jenny Andeasson
Scenografi och kostym Marika Feinsilber
Ljus Susanna Hedin Sutoda
Peruk och mask Nathalie Pujol, Linda Hyllengren
Premiär oktober Lilla scenen
MISANTROPEN
av Molière
Vad är det för vits med artighetsfraser när vi ändå baktalar varandra så fort vi kommer åt? Alceste har fått nog av societetens falska, lismande och inställsamma sätt. Själv säger han alltid vad han tycker, oavsett hur obekväm sanningen kan vara.
Pjäsen är en tidlös klassiker, skriven av Moliere 1666, där får vi träffa den bitska Alceste som fått personifiera människohatare och sanningssägare i snart 350 år.
I rollerna Livia Millhagen, Andreas Rothlin Svensson, Torkel Petersson m fl
Översättning Hans Alfredson
Regi Eirik Stubø
Scenografi och kostym Kari Gravklev
Ljus Ellen Ruge
Peruk och mask Lena Strandmark
Premiär i november Lilla scenen
KÖPMANNENS KONTRAKT
av Elfride Jelinek
Köpmannens kontrakt är en ekonomisk komedi om finanskrisen. Ett rasande utbrott om bankväsendets sanna natur i kapitalismens slutskede. Ett brutalt och poetiskt ordflöde om marknadsvärdena.
Mellika Melouani Melani har skapat en interaktiv performance för fyra skådespelare, en experimentell scenhändelse utifrån nobelpristagaren Elfride Jelineks explosiva text som letar sig bortom förståndet, bakom huden och in i plånbokens känsligaste vrår.
I rollerna Per Grytt, Hulda Lind Jóhannsdóttir, Andreas Rothlin Svensson m fl
Översättning Magnus Lindman
Regi och bearbetning Mellika Melouani Melani
Scenografi, kostym och ljus Bengt Gomér
Video Daniel Andersson
Musik Dror Feijler
Peruk och mask Trille Hvidfeldt
Premiär 17 september Målarsalen
ÄLVSBORGSBRON
av Johanna Emanuelsson
Regina är revolutionär. Hon vill förändra samhället. Gärna med dynamit. I Reginas motståndsgrupp ingår även Eskil och Björn. När Björn blir kär i Donna och längtar efter att få vara ”normal” och bara göra ”normala saker” förändras allt.
Johanna Emanuelsson är född 1986 och vann förra året Riksteaterns manustävling Ny text! och den internationella utmärkelsen New Baltic Drama med denna pjäs. Hon läser nu på Dramatiska Institutet.
Älvsborgsbron handlar, enligt författaren själv, om den oändliga drömmen om ett annat samhälle och hur svårt det är att vara en konstruktiv människa i ett tillsynes destruktivt system. Den handlar också om den oändliga kärleken, att våga göra vad som helst för den man har en riktig hang-up på eller för den delen att våga ha en hang-up på någon av lite för liknande kön.
I rollerna Davood Tafvizian m fl
Regi Annika Silkeberg
Scenografi och ljus Jenny André
Kostym Helena Sjöstedt
Musik Fredrik Arsaeus Nauckhoff
Peruk och mask Sari Nuttunen
Urpremiär 23 september Unga Dramaten/Elverket
MIRA GÅR GENOM RUMMEN
av Martina Montelius
”Mira går genom rummen” är en jätterolig tragedi som nollställer familjebegreppet och undersöker det från grunden, som står på barnens sida och visar hur barnen alltid måste göra saker de är rädda för när vuxna kan välja att låta bli. En pjäs där de stora känslorna får plats – sorg, vrede, längtan och den djupaste kärleken.
Mitt i allt står Mira. En insiktsfull vägvisare som förklarar att även vuxna kan göra fel, som byter humör när hon blir uttråkad och rör sig obehindrat mellan rummen.
I rollerna Emma Mehonic, Daniel Nyström, Mattias Silvell, Danilo Bejarano m fl
Regi Martina Montelius
Scenografi Micha Karlewski
Kostym Nina Sandström
Ljus Ellen Ruge
Peruk och mask Thea Holmberg Kristensen
Urpremiär i oktober Unga Dramaten/Elverket
Källa: Dramaten