EU måste tydligt visa sitt motstånd mot förtrycket i Vitryssland. Det sa utrikesminister Carl Bildt på onsdagen efter att han och biståndsminister Gunilla Carlsson träffat en rad oppositionspolitiker från landet.
EU måste tydligt visa sitt motstånd mot förtrycket i Vitryssland. Det sa utrikesminister Carl Bildt på onsdagen efter att han och biståndsminister Gunilla Carlsson träffat en rad oppositionspolitiker från landet.
”Det handlar nu om att vara tydlig i vårt motstånd mot Alexandr Lukasjenko och det han gör. Det politiska våldet i Vitryssland efter valet är det värsta i Europa sedan undantagstillståndet i Polen i början av 80-talet”, sa Bildt i samband med den pressträff som följde på mötet.
Det våldsamma efterspelet till presidentvalet i december var en besvikelse för dem som hoppats på en demokratisk utveckling i landet. Misshandel av presidentkandidater och demonstranter följde på en rösträkning som dömdes ut som odemokratisk av internationella observatörer.
Diskuteras vid utrikesministermöte
Händelseutvecklingen ska diskuteras av EU:s utrikesministrar den 31 januari, samt vid den internationella givarkonferens som anordnas i Warszawa den 2 februari. Inför detta har Sverige tryckt på inom unionen för införa sanktioner mot det vitryska ledarskapet och andra ansvariga för förtrycket. På mötet mellan Bildt, Carlsson och de vitryska oppositionella på onsdagen diskuterades bland annat hur oppositionen i landet bäst kan stödjas.
”Vi måste se över hur vi bäst kan öka stödet till det vitryska samhället, till de krafter som delar våra värderingar”, sa Bildt.
”Diskussionerna idag bidrar direkt till de överläggningar vi kommer att ha vid nästa utrikesministermöte i EU.”
Lista tas fram
Bildt nämnde också att arbetet inom unionen nu fortsätter för att mejsla fram den lista över företrädare för det vitryska förtrycket som ska omfattas av visumrestriktioner till EU. Listan ”kommer bli längre än vad vi tidigare trott”, sa utrikesministern.
De oppositionspolitiker som deltog vid mötet på onsdagen var Stanislau Sjusjkievitij, tidigare president, samt Aljaksandr Kazulin, kandidat i presidentvalet 2006, Dzjanis Sadouski, aktiv i organisationen Charta 97, och Viktar Gorbatjou, medarbetare till presidentkandidaten Uladzimir Njakljaeu.
Utrikesministern och biståndsministern fortsätter sina samtal om Vitryssland redan på torsdagen, med möten med svenska politiker, intresseorganisationer, myndigheter och andra som är aktiva i landet. Syftet är bland annat att diskutera Sveriges fortsatta stöd för en demokratiseringsprocess.
Källa: Regeringskansliet