Julhandeln väntas slå rekord i år. Nu närmar sig julen med stormfart och julhandeln börjar ta fart på riktigt. Återigen väntas julhandeln slå rekord i år, det visar nya rapporter från Handelns Utredningsinstitut.
Konsumtion via internet är ett mönster som ständigt växer genom att produkter och tjänster kommer allt närmare konsumenterna. Självklart är julen en glädjetid fylld med god mat, roliga stunder och annat skoj men den har dessvärre även en mörk sida. Ungefär en halv miljon svenskar har konsumtionsskulder enligt Kronofogden och nu vill Easycredit varna för köp av julklappar som man egentligen inte har råd med.
Sms-lån till julklappar?
Att ta sms-lån till julklappar kan vara en frestande möjlighet för shoppingsugna människor som lider av ett ha-begär eller bara måste köpa den där julklappen till sin vän. Förutom att ansöka om sms-lån för att handla julklappar är det väldigt många som handlar julklappar på kredit med olika upplägg. Vissa har en kredit från sin bank medan andra erbjuds en kredit via butiken i samband med sitt köp. Easycredit som just erbjuder små konsumentkrediter, även kallade sms-lån, på 1000, 2000 och 3000 kr avråder konsumenter att låna för att handla julklappar, oavsett vilken låneform det må gälla. Har man inte råd med en julklapp ska man helt enkelt avstå eller hitta någonting billigare som lämpar sig för ens egen budget.
Sms-lånen, som dessvärre har svartmålats i media, vars syfte är en tillfälligt lån för oförutsedda kostnader kan tyvärr missbrukas, precis som många andra typer av låneformer. Som kreditgivare gör Easycredit allt i sin makt för att undvika att försätta låntagare i en svår ekonomisk sits men i slutändan ligger ansvaret hos den som ska låna pengar. Man måste helt enkelt kunna säga ifrån och följa principen att inte leva över sina tillgångar.
Såhär gör du för att inte skuldsätta dig till jul
Nedan följer några smarta tips som beskriver hur du kan planera julhandeln så att du inte behöver ansöka om sms-lån för att köpa julklappar:
1. Börja med att se över din privatekonomi och bestäm hur mycket pengar du har råd att köpa julklappar för. Ta fram en totalsumma som du känner är rimlig. Denna summa är din gräns för hur mycket du får spendera på julklappar i år.
2. Fortsätt sedan med att skriva en lista på alla personer som du ska handla julklappar till.
3. Nu ska du sätta ett ungefärligt pris på hur mycket varje julklapp får kosta. Exempel: Om du ska köpa julklappar till 8 personer och har råd att köpa julklappar för 3000 kr så fördelar du 3000 kr på de 8 personerna. Du får en summa på 375 kr vilket betyder att varje julklapp får kosta max 375 kr. (Du kan självklart vara flexibel genom att sänka priset på en julklapp och höja det på en annan).
4. Om du känner att pengarna inte räcker till måste du överväga om du verkligen behöver köpa julklappar till alla personer på din lista, se över möjligheten att plocka bort personer från din lista.
5. Glöm aldrig att det är tanken som räknas och att en julklapp inte behöver kosta skjortan!
Källa: Easycredit