Stockholm, Sverige — Danska fiskefartyg fortsätter att tråla i det torskfredningsområde som Sverige och Danmark inrättat för rädda den akut hotade Kattegatt-torsken. Det misstänker svensk och dansk kustbevakning som upprättat ett elektroniskt alarmsystem för att spåra misstänkt trålning i området där allt fiske är totalförbjudet. Alarmet är en del av den höjda beredskap som införts sedan Greenpeace avslöjat ett omfattande illegalt trålfiske i förbudszonen.
”Danska yrkesfiskare fortsätter uppenbarligen att bryta mot avtalet. Nu måste jordbruksminister Eskil Erlandsson kräva av sin danska kollega, Henrik Hoegh, att han håller sitt löfte om att skärpa sanktionerna för danska svartfiskare”, säger Jan Isakson, ansvarig för havsfrågor på Greenpeace.
Eskil Erlandsson var mycket skarp i sin kritik mot svartfisket i samband med att Greenpeace kunde visa hur danska trålare systematiskt trålat i fredningsområdet. Jordbruksministern var ”förbannad” och menade att ”det ska svida i skinnet” att bryta mot reglerna. Henrik Hoegh å sin sida lovade att skärpa sanktionerna, om inte svartfisket upphörde.
Det elektroniska alarm som Kustbevakningen i Sverige och Danmark satt upp varnar när ett fiskefartyg rör sig med under fyra knop – typisk trålhastighet – inne i trålförbudszonen under minst 30 minuter. Under perioden 13-30 september gick larmet inte mindre än 23 gånger, för åtta olika danska trålare, enligt en skriftlig fråga som ställts i Folketingets miljö- och planläggningskommitté till fiskeriminister Henrik Hoegh.
Den svenska Kustbevakningen bekräftar att larmet gått ”nästan varje natt”, även under veckorna direkt efter Greenpeace avslöjande den 25 augusti 2010. Intrången sker på natten och varar i regel ca 1,5 timme, med undantag för de nätter när Kustbevakningen har sina fartyg på plats i området – då är det tomt.
”Vill ministrarna rädda torsken i Kattegatt måste de sluta dalta med de yrkesfiskare som konsekvent vägrar att följa lagar och regler. Yrkesfiskare som fiskar illegalt bör helt enkelt bli av med rätten att fiska. Vad ger dem rätten att utrota arter och beröva kommande generationer möjligheten att äta fisk från våra hav?”, säger Jan Isakson.
Källa: Greenpeace