Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ny rapport visar: 4 av 5 kommuner skär på skolan!

Lärarförbundet har givit undersökningsföretaget Exquiro i uppdrag att göra en undersökning bland landets kommuner för att ta reda på hur den ekonomiska krisen slagit mot skolan. Svar från 159 kommuner ligger till grund för resultatet.

– Redan tidigare har jag varnat för att 2010 kan bli ett nattsvart år för skolan och nu visar vår undersökning att det besannas. I så många som 4 av 5 kommuner skär man på skolan, säger Eva-Lis Sirén ordförande Lärarförbundet.

Undersökningen visar att lärartätheten har sjunkit i 44 procent av kommunerna under 2009 jämfört med 2008. De många varsel av lärare som nu läggs runt om i Sverige är därmed inte bara en anpassning till mindre elevkullar, vilket SKL har hävdat.

– Nu växer elevgrupperna och det finns allt mindre resurser till de som behöver mest stöd, säger Eva-Lis Sirén.

Regeringen gav kommunerna 7 miljarder kronor extra för 2010 för att värna välfärdens kärna. I den innefattade regeringen skolan och satsningen presenterades också just på en skola. Cirka hälften av en snittkommuns budget läggs normalt på utbildning. Därför är det rimligt att det extra tillskottet fördelas på liknande sätt. Men i 42 procent av kommunerna i undersökningen har inte en enda krona av det extra tillskottet gått till skolan.

– Endast en av tio kommuner har lyssnat på Lärarförbundets krav om att öronmärka minst hälften av satsningen till skolan. Kommunerna måste förstå att det är ett stort misstag och korsiktigt tänkande att skära i skolan. Regeringen måste nu snabbt ge besked till kommunerna om extra stöd för åren 2011 till 2013, säger Eva-Lis Sirén.

Källa: Lärarförbundet