Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Bernadotter på Nationalmuseum

Foto: Lennart Nilsson (f. 1922), Gustav V, kung av Sverige, 1950

Kommer i sommar:Bernadotter i svart och vitt.

 Med anledning av Bernadotte-året visar Nationalmuseum en utställning med svartvita porträtt av det bernadotteska kungahuset från Karl XIV Johan och framåt. Tyngdpunkten ligger på fotografier från 1900-talet, men även verk från 1800-talet visas. Tillsammans ger de en god bild av den fotografiska porträttkonsten i Sverige under de senaste 150 åren. Fotografierna kompletteras med ett urval av grafik och teckningar, främst från de första generationerna av huset Bernadotte.Bernadotter i svart och vitt ger tillfälle till reflektion över vilken betydelse foto och grafik har för den kungliga rollen och hur samhällets stöttepelare speglas i konsten. För att peka på spridningen av bilderna av kungahuset, visas några exempel på hur porträtt reproducerats på bland annat porslin och i textil. Utställningen pågår från den 16 juni till den 23 januari 2011.

Härskarkonst – Napoleon, Karl Johan, Alexander Under hösten visar Nationalmuseum tillsammans med Statliga Eremitaget i St Petersburg en praktfull utställning om konsten att härska genom konsten. Det är en utställning rik på historiska föremål och konsthantverk av högsta klass som är satta i sitt speciella sammanhang. De berättar en historia om ära och makt. Vi visar en blandning av cirka 420 föremål: porträtt, dräkter, smycken, serviser och uniformer. 

Bland fotograferna från 1800-talets mitt kan nämnas Mathias Hansen och Bertha Valerius – båda aktiva under den period då porträttfotografiet fann sin form och sitt uttryck. Vår egen tid representeras av bland andra Bruno Ehrs, Hans Gedda, Hans Hammarskiöld, Mikael Jansson, Denise Grünstein och Lennart Nilsson.

Kommer i höst:

Napoleon, Karl XIV Johan och Alexander I representerar alla en ny bildvärld som utvecklades till följd av det storpolitiska skeendet i början av 1800-talet. Synen på konsten i maktens tjänst var väl genomtänkt, det behövde inte vara skillnad i dignitet mellan en tekopp, ett bordsur eller ett helfigursporträtt. Föremålens innehåll belyste furstarnas legitimitet, succession och maktanspråk.Konstens ställning påverkas bland annat av krig och utställningen tar därför upp relationen mellan krig, konst och politik. Ämnen som Visuella manifestationer av makt, Storpolitik och dynastiska familjebandoch Konstsamlande behandlas ingående. Utställningen pågår från den 30 september till den 23 januari 2011.

Källa: Nationalmuseum.se