Aftonkurirens testpanel var på Zebeda Choklad och fick delta i en Chokladprovning tillsammans med åtta tjejer. De hade en årlig gruppträff och det här var en av deras roliga aktiviteter idag. Efter att introducerat oss med liten godbit så berättade Kersti om chokladens olika positiva egenskaper. Vi fick allt eftersom ta en utvald smakbit från vårt fat med choklad som alla deltagare fått. Vi skulle lukta på den, bryta den itu om möjligt och känna hur dess konsistens och smak kändes.
Man handplockar frukten, skär dem mitt itu . Där ligger bönorna inuti som små klasar eller högar. Det var mycket saker hon berättade om chokladtillverkning som man inte visste om. Normalt så tar det flera veckor eller månader om chokladen görs ekologiskt eller åtminstone naturligt. Till exempel brukar de torka kakaobönorna i solen när gör fin choklad. Därför det tar lite tid beroende på väder och soltillgång. När bolag vill spara tid och pengar så torkar de bönorna över diesel ångor! Låter vansinnigt? Men tyvärr används såna metoder när massproduktion råder. Men när de tar genvägar så blir det också sämre choklad kvalitet i slutet. Man kan tydligen känna att blir kletigt och smetigt i munnen efter tuggat snabbproducerad choklad.
Den fina kvalitetschokladen är såklart Zebeda förespråkare för. Och de har många olika sorter som vi också får smaka på under provningen. Kersti berättar om den nya hälsotrenden inom finchoklad där den produceras på ett varsamt och ibland även ekologiskt sätt. Frukterna handplockas ,sorteras och bönorna får torka i solen istället för massproduktionens maskinella metoder. Efter torkningen så separeras kakaobönan i ren kakao och kakaosmör. Sen kan de välja styrkan på chokladens smak genom att återföra en del av kakaosmöret till chokladblandningen och tillföra rätt mängd rörsocker och andra ämnen som lecitin kanske. Det finns kemikaliska laboratorium som mixtrar med detta men naturliga ämnen ger ju bästa kvaliteten.
En av nyheterna som Kerti även ger oss smakprov på är Newtrees produkter där de tillsatt nyttiga ämnen som tillsammans med chokladens egenskaper ger speciella hälsoeffekter. Vi fick smaka på en som hade bra effekt på humöret, och en annan som var mycket uppiggande och motsvarande 3 koppar kaffe! Det finns många olika sorter och kommer nya allt efter. De hade en ny produkt som testas med bär och frukter som är fylld med antioxidanter.
Sen finns en fin produkt från Newtree som är bredbar choklad både mörk och ljus med cikariarot tillsatt vilket är bra för tarmen. Den kunde blandas i drycker som ger en bra kvalitetschoklad ,tillsätta på kex eller annat. De kommer med nyheter allt eftersom de testar mindre serier.
Capari har helt ekologiska produkter från Ecuador. Vi fick prova deras exklusiva Raw 100% som blev en liten chockupplevelse innan fattade vad det var. Bittert som bara den då den inte ska ätas som den är såklart. Den är ju ett koncentrat helt enkelt som kan användas som krydda eller grund till andra saker. De har även mer normala sorter med 70% och 60% som går äta. Vi provade bland annat en som hette Esmeralda 60% mörk choklad. Den var ganska fin och innehåller bara en typ av böna från ett speciellt område i Ecuador. För finsmakare säkert mer populär än hos oss nybörjare , men inte helt oäven.
Kersti Zebeda gav också smakprov på Blanxart som har lite olika ursprung. Men den är lite olika i smaken då också. De har genom besök på plats lyckats starta en egen produktion hos några mindre bönder som jobbar ihop denna smakfulla choklad. Det gäller då främst afrika som ghana , kenya och några andra länder över världen. Finns från 80% och neråt. Av de vi fick testa var den afrikanska lite tuffare i smaken och den sydamerikanska som växer i mer blandad terräng har lite mer fruktig smak kanske en del tycker.
Efter provningen fick vi några kommentarer från några av tjejerna från gruppen och de var helt klart nöjda.