På lördag den 27 mars, mellan klockan 20.30 och 21.30, äger den världsomspännande manifestationen Earth Hour 2010 rum för fjärde året i ordningen. Då är tanken att miljontals människor, myndigheter och organisationer ska släcka ljuset och istället skänka klimatet en extra tanke. Helsingborgs stad deltar för andra året i den av Världsnaturfonden WWF initierade manifestationen.
– Att släcka lamporna och därmed hushålla med energiresurserna är en av de lättaste och viktigaste sakerna vi kan göra för att minska klimatpåverkan. Dessutom sparar man ju pengar och det blir en symbol för att driva energisparfrågorna vidare, säger kommunalråd Birgitta Södertun (KD), ordförande i delegationen för Hållbar Utveckling inom Helsingborgs stad.
Att Helsingborgs stad med tillhörande bolag släcker kommer att märkas på en rad olika håll. Bland annat släcker Helsingborgs stad belysningen på Kärnan, Dunkers Kulturhus och även Rådhusbelysningen. Vidare kommer Helsingborgs stads bolag Öresundskraft att släcka kontors- och fasadbelysning såväl här i Helsingborg som i Ängelholm.
– Öresundskraft kommer att följa upp och redovisa förbrukningen av el före, under och efter Earth Hour på sin webbplats och på den ljusskylt som sitter i korsningen vid Rönnowska skolan kan man se en film om manifestationen Earth Hour, säger Emma Pettersson, utvecklare på Delegationen för Hållbar Utveckling inom kommunstyrelsens förvaltning.
Manifestationen är partipolitiskt obunden och ägde rum för första gången 2007. I fjol deltog nära en miljard människor i 4 088 städer i 88 länder. I Sverige var hela 64 procent av befolkningen med. Inför årets Earth Hour har redan 110 länder anmält intresse. I Sverige har intresset varit rekordstort – över 170 kommuner har anmält sig.
– Antalet deltagare växer hela tiden bland, så väl bland privatpersoner som bland företag och kommuner. Meningen är att släcka så mycket som möjligt men många kommuner har valt att göra på olika sätt. Men det här inte en energispararkampanj utan tanken med det hela är att skicka en signal till politiker och beslutsfattare om att det är viktigt att tänka på klimatet i stort, säger Barbara Evaeus, klimatkommunikatör för Earth Hour på Världsnaturfonden.
Källa: Helsingborg.se