Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ny rapport visar: Svenskar upplever ökad ekonomisk oro

Oron för bankbedrägerier, infiltration av svenska banksystem samt den egna privatekonomin ökar i Sverige. Det visar Sparbankernas senaste undersökning ”Finansiell krisberedskap – allmänhetens syn”.

Mer än hälften av svenskarna (55 procent) säger att deras oro för bankbedrägerier är större idag jämfört med för ett år sedan. Ungefär lika många uppger att de är rädda för att organiserad brottslighet ska infiltrera bankerna.

Var sjätte svensk uppger också att de inte litar på att banksystemet fungerar vid en krissituation. De är även oroliga för vad som skulle hända med deras pengar vid en kris. Hela 40 procent av svenskarna känner sig finansiellt oförberedda om en kris skulle uppstå.

– Krisberedskap är allt viktigare, men som undersökningen visar är kunskapen kring finansiell krisberedskap låg, säger Andreas Auer, Affärschef & Stf VD på Sparbanken Bergslagen.

Endast 16 procent av svenskarna känner sig finansiellt förberedda inför en kris och sex av tio anser att man behöver få mer information för att veta hur man ska gå till väga. En klar majoritet uppger att man inte tagit del av den information som kommunicerats av Finansinspektionen och Myndigheten för samhällsskydd och att beredskap (MSB).

– Beredskap kan se olika ut utifrån individuella förutsättningar och på vår hemsida finns en checklista att ta del av där t.ex. behov av sparkapital lyfts fram, fortsätter Andreas Auer.

Om undersökningen Finansiell krisberedskap – allmänhetens syn

Undersökningen genomfördes för andra året i rad av undersökningsföretaget 3S på uppdrag av Sparbankernas Riksförbund. Undersökningen gjordes i certifierade webbpaneler i ett representativt slumpmässigt urval av svenskar i åldern 18–80 år och antalet svarande var 1026 personer. Undersökningen genomfördes 30 oktober-7 november 2024.

Sparbankernas Riksförbund är ett branschförbund för 57 Sparbanker och 25 Sparbanksstiftelser. Med över 180 kontor från Kiruna i norr till Ystad i söder står Sparbankerna för en stor del av den finansiella infrastrukturen utanför storstäderna. Sparbankerna har 2 miljoner privat- och företagskunder och Sveriges nöjdaste bankkunder enligt Svenskt Kvalitetsindex. Sparbanksidén från 1820, som bygger på hållbarhet, samhällsengagemang och att ge tillbaka till det lokala samhället, är grunden för vår nutid och framtid.

Källa: Sparbanken Bergslagen

Foto: Consolis Systems