Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Den rumänska nationella kulturens dag firas med klassisk musik och poesi, tillägnade Eminescus 175-års dagen

Den nationella kulturens dag kommer att firas i Stockholm den 15e januari kl. 18:00 med en framstående kväll av poesi och klassisk musik tillägnad poeten Mihai Eminescu, som skulle ha fyllt 175 år 2025. Evenemanget, som framförs av den svenska sopranen Siri Krosness, pianisten Ștefan Vârtejaru och skådespelerskan Luiza Stănescu, organiseras av Rumänska kulturinstitutet i Stockholm (Skeppsbron 20).

Det musikaliska programmet framförs av de unga musikerna Siri Krosness (sång) och Ștefan Vârtejaru (piano) och innehåller verk av Nicolae Bretan (Somnoroase păsărele med text av Mihai Eminescu), George Enescu (Sept Chansons de Clément Marot, Op. 15), Wilhelm Stenhammar (5 sånger till dikter av Bo Bergman, Op.20), Mihai Jora (Cinci cântece pe versuri de Octavian Goga, Op. 11), Guilelm Șorban (Pe lângă plopii fără soț med text av Mihai Eminescu, arrangerad av Ștefan Vârtejaru).

Vid evenemanget på Rumänska kulturinstitutet i Stockholm kommer musiken att ackompanjera poesi av Mihai Eminescu, uppläst av Luiza Stănescu och Siri Krosness. Dikterna har översatts till svenska av Inger Johansson och inkluderar bland annat: Molnen skingrar sig i skyn, En syster frågar du, Och regnet föll från klara himlen, Sov, Sov, Så oförmärkt en stjärna steg.

Den nationella kulturens dag infaller årligen den 15e januari, som är födelsedagen för Rumäniens nationalpoet, Mihai Eminescu (1850–1889).

***

Siri Krosness (f. 2000) är en svensk sopran som för närvarande studerar sin kandidatexamen vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, där hon studerar för mezzosopranen Kristina Hammarström. Hon har tidigare studerat vid Stockholms musikgymnasium och Vadstena Sång- och Pianoakademi, två av Sveriges mest ansedda institutioner för unga sångare. Siri gjorde sin operadebut sommaren 2022, då hon framförde en av huvudrollerna i den nykomponerade operan Näktergalen, som sattes upp på Höörs sommaropera i södra Sverige. Hennes framträdande fick positiva recensioner och stor uppskattning. Hon har även deltagit i flera mästarklasser, däribland sessioner med Anne Sofie von Otter, Katarina Dalayman och Susanna Eken. Nästa år kommer Siri att påbörja sina fortsatta studier vid Royal College of Music i London.

År 2022 tilldelades Ștefan Vârtejaru Diplôme Superieur de concertiste, École Normale de Musique de Paris högsta utmärkelse. Han studerade under Jean-Bernard Pommier, en av Frankrikes främsta pianister. Vidare tog han sin kandidatexamen med utmärkelse vid ”Gheorghe Dima” Musikhögskolan i Cluj-Napoca, studerande under prof. Daniel Goiți. Ștefan läser just nu en masterexamen vid KMH Stockholm- Edsberg under ledning av Mats Widlund. Han har spelat i olika viktiga konsertsalar som Salle Cortot i Paris, Théâtre de la Ville Paris, Théâtre de l’Allegria Paris, Tonhallen Sundsvall, Athenaeum i Bukarest och Cluj och Brașov filharmoniska salar. Han spelade som solist med orkestrar som Nordiska Kammarorkestern och Râmnicu Vâlcea Filharmoniska Orkester. Med ett starkt engagemang för att främja rumänsk klassisk musik har han startat projektet ROvival, som syftar till att återupptäcka och sprida rumänsk klassisk musik genom en serie videobloggar på YouTube. År 2021, som en del av priset för stipendiet Moștenitorii României Muzicale (Rumäniens musikaliska arvingar), fick han möjlighet att genomföra en specialinspelning i Radio Romanias studior med tre mästerverk ur den rumänska pianomusiken. Genom deltagande i olika mästarkurser har han fått vägledning av betydelsefulla pianister såsom Jean-Bernard Pommier, Klaus Hellwig, Anne Queffélec, Pascal Rogé och David Lively

Luiza Stănescu tog examen från Avdelningen för Teaterkonst vid Universitetet i Craiova 2011 och genomförde en masterutbildning i skådespeleri vid Teaterhögskolan i Malmö, Sverige, under perioden 2011-2013. Hon har bott i Sverige i över 14 år och samarbetat med teatrar i Malmö, Linköping och Stockholm, med roller i teaterföreställningar, filmer och radioproduktioner.

Hon har medverkat i föreställningar producerade av Teater Foratt, MOOMS Teater, Teater Jalada, Östgötateatern och ung scen/öst. Bland hennes projekt finns föreställningen ”Idomene0s”, uppförd av den fria gruppen Kamraterna på Folkoperan i Stockholm, ackompanjerad av Mozarts musik, som framfördes live av en kammarensemble. Föreställningen fick utmärkta recensioner i den svenska pressen.

Inom tv har hon medverkat i serier som ”Wallander”, ”Heder” och ”Veronika”.

Hennes konstnärliga verksamhet omfattar även engagemang i projekt med en stark social påverkan. År 2014 var hon projektledare och regissör för ”My Story Romania”, en teaterproduktion som genomfördes i samarbete med World Vision Romania och visades under en tvåårig nationell turné. Projektet bidrog till att samla in medel för barn från utsatta miljöer.

Hennes senaste projekt, ”Alla kvinnor inom mig”, presenterades i oktober 2024 på Strindbergs Intima Teater om asylsökande och papperslösa kvinnor som försöker bygga upp sina liv i Sverige. Luiza samordnade projektet, skrev texten och regisserade föreställningen, som blev mycket uppskattad och fick en stark respons från publiken.

Medv. : Siri Krosness(sopran),Ștefan Vârtejaru (piano), Luiza Stănescu (skådespelerskan)

Källa: Rumänska kulturinstitutet

Foto: Rumänska kulturinstitutet