Köldknäppar som varar i flera dagar leder till ett ökat antal hjärtinfarkter. Det visar en studie baserad på data från Swedeheart, ett register som Hjärt-Lungfonden är med och finansierar. Äldre och personer med hjärtproblem bör vara särskilt försiktiga när kylan slår till.
– När temperaturen sjunker ökar risken för hjärtinfarkt, särskilt för äldre. Klä dig varmt och var försiktig – en mössa, vinterrock och ordentliga skor kan vara avgörande när du ger dig ut i kylan för att skotta snö, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.
Syftet med studien var att undersöka hur risken för hjärtinfarkt ändras vid hastiga temperaturförändringar under vintermånaderna. Forskarna har därför analyserat data från 120 000 hjärtinfarkter i Sverige mellan oktober och mars under åren 2005–2019, som registrerats i kvalitetsregistret Swedeheart. Den genomsnittliga åldern för dem som drabbades var 71 år.
Genom att jämföra patientens bostadsort med väderdata från SMHI kunde forskarna konstatera att antalet hjärtinfarkter ökade efter två dagars kyla. Sambandet påverkades inte av hur kallt det var från början, utan hur stor temperaturförändringen var.
– Tidigare har man tänkt att den ökade risken för hjärtinfarkt beror på själva kylan. Men i vår studie kan vi se att det är temperaturförändringen som påverkar risken, snarare än själva temperaturen. När temperaturen sjunker ser vi en tydlig ökning av antalet hjärtinfarkter från och med den andra dagen, säger Stefan Agewall, professor i kardiologi vid Karolinska institutet.
Orsaken till att risken för hjärtinfarkt ökar i kyla tros vara att kroppens stressystem aktiveras för att hålla värmen. Detta gör att blodkärlen drar ihop sig för att bevara värmen, vilket i sin tur höjer blodtrycket och får hjärtat att slå snabbare. När blodtrycket ökar och hjärtat får arbeta hårdare blir påfrestningen stor, särskilt för dem med redan svaga hjärtan. Dessutom kan det höga blodtrycket öka risken för att plack – fett och avlagringar i blodkärlen – spricker och bildar en blodpropp. Om blodproppen blockerar blodflödet till hjärtat kan det leda till en hjärtinfarkt.
– Hjärt-kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Den här studien ger oss viktig kunskap om hur vi kan skydda hjärtat vid köldknäppar. Genom att stödja forskningen kan vi hitta nya sätt att förebygga och behandla hjärt-kärlsjukdomar, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.
Fakta: Fem tips – så skyddar du hjärtat i vinterkylan (Källa: Hjärt-Lungfonden)
1. Klä dig varmt: Att skydda kroppen från extrem kyla minskar risken för blodtrycksökning och belastning på hjärtat.
2. Undvik plötslig ansträngning utomhus: Kyla kan öka blodtrycket och belastningen på hjärtat, särskilt vid fysisk ansträngning, vilket ökar risken för hjärtinfarkt.
3. Håll dig aktiv inomhus: Måttlig fysisk aktivitet främjar blodcirkulation och hjärthälsa, även under vintermånaderna.
4. Var uppmärksam på symtom: Att snabbt reagera på bröstsmärtor eller andfåddhet kan vara avgörande för att undvika allvarliga hjärtkomplikationer.
5. Håll koll på väderprognosen: Att vara medveten om kommande köldperioder och planera för att undvika dem kan minska risken för hjärtpåverkan.
Fakta: Om studien
• Sammanfattning: Studien bygger på data från över 120 000 hjärtinfarkter i Sverige mellan oktober och mars under perioden 2005–2019, som registrerats i kvalitetsregistret Swedeheart. Genom att jämföra patientens bostadsort med väderdata från SMHI kunde forskarna konstatera att antalet hjärtinfarkter ökade kraftigt vid köldknäppar som varade i minst två dagar.
• Titel och länk till studien: Short-Term Effects of Lower Air Temperature and Cold Spells on Myocardial Infarction Hospitalizations in Sweden
• Publicering: Journal of the American College of Cardiology, September 2024
• Forskare: Stefan Agewall, professor i kardiologi vid Karolinska institutet, med flera.
Fem vanliga symptom vid hjärtinfarkt* (Källa: Hjärt-Lungfonden)
1. Tryckande eller sprängande smärta mitt i bröstet.
2. Ihållande smärta som strålar ut i armar, hals, nacke, käkar, mage eller rygg.
3. Stark trötthet och orkeslöshet.
4. Illamående, kallsvett och yrsel.
5. Andnöd och ångest.
* Symptomen vid hjärtinfarkt kan variera väldigt mycket mellan olika individer, inte minst mellan män och kvinnor. Ovanstående symptom är dock de allra vanligaste.
När någon drabbas
Ring 112 direkt! En hjärtinfarkt kräver alltid ambulanstransport för snabbast och bästa möjliga vård och behandling. Den som drabbas av en hjärtinfarkt ska inte ta sig till sjukhuset på egen hand och närstående ska inte skjutsa den drabbade till sjukhuset.
Källa: Hjärt-Lungfonden
Foto: Quistnix